Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingeungdomar vann koreografitävling

/
  • Koreografin som vann Skapa dans i Gävle i helgen hette Affection, av Maja Lindblom, Peter Hjelm och Kristin Sandström. Dansade gjorde Maja Lindblom, Bollnäs och Peter Hjelm, Korskrogen. De är elever vid estetprogram på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. De är också med i Hälsinglands dansteater, en grupp som tränar dans på fritiden.
  • Maja Lindblom, Bollnäs, Peter Hjelm, Korskrogen, och Kristin Sandström, Bolläs, hade skapat den vinnande koreografin.
  • Linnéa Landin, Bollnäs, fick ett särskilt hedersomnämnande för sin förmåga att nå fram och beröra med sin dans.
  • Juryns hedersomnämnande gick till koreografin Hiphop av och med gruppen South Hampton Crew från Söderhamn.
  • Felix Skalberg, Tallåsen, och Linnéa Landin, Bolläs, i koreografin Hanna. Linnéa Landin fick ett särskilt hedersomnämnande för sin förmåga att nå fram och beröra med sin dans.
  • Felix Skalberg, Tallåsen, och Linnéa Landin, Bollnäs, i koreografin Hanna. Linnéa Landin fick ett särskilt hedersomnämnande för sin förmåga att nå fram och beröra med sin dans.
  • Koreografin som vann hette Affection, av Maja Lindblom, Peter Hjelm och Kristin Sandström. Dansade gjorde Maja Lindblom, Bollnäs och Peter Hjelm, Korskrogen. De är elever vid estetprogram på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. De är också med i Hälsinglands dansteater, en grupp som tränar dans på fritiden.

I söndags var det dags för unga koreografer från hela länet att tävla i Skapa dans på Gävle teater. Hälsingeungdomar tog hem både första priset och hederspriset. Dessutom gick ett särskilt hedersomnämnande gick till Linnéa Landin från Bollnäs för hennes förmåga som dansare.

Annons

Vann gjorde Maja Lindblom, Bollnäs, Peter Hjelm, Korskrogen, och Kristin Sandström, Bollnäs, med koreografin Affection. Den röstades också fram som publikens val. Koreograferna Maja Lindblom och Peter Hjelm framförde själva sitt verk, en mycket känslostark duett om en kärlekshistoria. Juryn tyckte att den bjöd överraskningar, gav plats till dansare och tog risker. Till vardags pluggar de båda på estetprogrammet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs och även är med i Hälsinglands dansteater.

Hederspriset gick till gruppen South Hampton Crew från Söderhamn och deras hiphop-koreografi med många fina koreografiska idéer och lösningar … där gruppen var i centrum för handlingen. Fem dansare i olika åldrar medverkade.

I juryn satt bland andra Norrdans chef Mira Helenius och det var hon som delade ut ett oplanerat hedersomnämnande till Linnéa Landin, Bollnäs, från Torsbergsgymnasiet och Hälsinglands dansteater, för hennes förmåga att beröra och nå fram med sin dans.

Alla stilar var välkomna i tävlingen. Ett 40-tal dansare framförde nio koreografier som de genomgående själva hade varit med om att skapa.

Juryn skulle i första hand att bedöma det koreografiska verket, inte hur det framfördes. Sofia Nohrstedt, Danskonsulent i Gävleborg, var konferencier och förklarade att koreografi handlar om hur rummet, rörelserna och musiken används; om idéer, dynamik och känslouttryck. Det betydde att det kanske inte var de mest väldansade koreografierna som vann. Det fanns flera andra intressanta koreografier i tävlingen, till exempel den som gruppen Floordivaz från Gävle framförde. De är en hiphop-grupp med bara tjejer i den annars så mansdominerade hiphop-världen och de lyckades ta sin stil flera steg närmare ett mer finstilt och mjukare uttryck. Ett annan intressant verk var Hanna av Felix Skalberg, Tallåsen, och Linnéa Landin, också från Torsbergsgymnasiet och Hälsinglands dansteater. Deras koreografi (eller var det framförandet?) framstod som snudd på professionell.

I pausen gav ungdomar från sommarjobbsprojektet Rötter och vingar koreografin Homerun som de skapat tillsammans med den professionella koreografen Ulrika Wedin. Bortsett från att Homerun var för lång och uppenbarligen framfördes av färre dansare än den var gjord för, blev det tydligt att ungdomar kan komma långt om de får jobba med professionella koreografer och danskonstnärer.

På programmet denna slösande rika danseftermiddag i Gävle teater fanns också professionella streetgruppen Bonafide. De dansade sin koreografi I skuggan av dig själv, en dramatisk stycke med fyra kvinnliga dansare. Två var geishor, två var ninjas och de interagerade med varandra som speglingar av sig själva. Också de lyckades utveckla sin dansstil till nya nivåer.

Karin Kämsby

 

Mer läsning

Annons