Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborgsröster om de extra kulturmiljonerna: "Alldeles för lite"

/
  • Alf Norberg (V), ordförande i Gävleborgs Kultur- och kompetensnämnd. Arkivbild

Kulturklyftan mellan stad och land ska minska. Därför satsar regeringen 30 miljoner kronor om året på extrapengar till kultursamverkansmodellen.

Annons

I Gävleborg välkomnas de extra kulturpengarna, samtidigt som det konstateras att mer krävs.

120 miljoner kronor fördelas över landet under fyra år i regeringens budgetproposition för 2017. 1,2 miljarder kronor bidrar staten med till kultursamverkansmodellen. 3 procent av statliga satsningar brukar tillfalla Gävleborg.

Alf Norberg (V), ordförande i Gävleborgs Kultur- och kompetensnämnd, menar att det inte blir mycket pengar men att satsningen visar på en god vilja.

– 30 miljoner blir inte mycket fördelat över hela landet. Men vi har haft en utveckling under senare år där staten backat från sina åtaganden, så det är positivt att de kliver fram nu.

Regeringen vill med pengarna ge bättre förutsättningar för det lokala och regionala kulturlivet ”och ge ökade möjligheter till regionala prioriteringar och variationer i kulturutbudet.”

Kulturminister Alice Bah Kuhnke säger:

– Jag har lyssnat väldigt noga, och så mycket kan jag säga att när vi presenterar budgeten kommer det att bli tydligt att vi menar allvar när vi säger att Sverige behöver mer kultur till alla i hela landet, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Anders Jansson, M, sitter även han i Kultur- och kompetensnämnden och är inte imponerad av extramiljonerna:

– Alldeles för lite. Minst det dubbla hade behövts. Det måste bli kostnadsneutralt så att regionerna inte förlorar på samverkansmodellen, säger han och syftar på att uppräkningarna har varit lägre än kostnadsökningarna.

Även regionala företrädare för kulturlivet i Sverige har krävt mer än det dubbla, enligt TT.

En som hittills har vunnit på kultursamverkansmodellen är Folkteatern Gävleborg, vars anslag har ökat sedan det nya systemet infördes. Chefen Marcus Hellsten hoppas att satsningen är ett första steg i ett större åtagande:

– Alla pengar är välkomna. Om det här betyder att staten utökar sitt engagemang även längre fram är det ett steg i rätt riktning, även om det inte blir så mycket pengar per region just nu.

Läs mer: 120 miljoner kronor till lokal kultur

Mer läsning

Annons