Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborg får 3,2 miljoner till kultur i skolan

/
  • Emma Danielsson, Philip Johansson och Saga Larsson från Njutånger skola gjorde dockor av lin när de besökte Hälsinglands musieum i ett skapande-skolaprojekt i oktober förra året.

Fem kommuner och tre friskolor i Gävleborg får dela på 3,2 miljoner kronor i Skapande skola-bidrag för nästa läsår. Pengarna ska gå till olika kulturprojekt och nästan 15 000 elever omfattas.

Annons

För åttonde året i rad delar Kulturrådet ut riktade pengar genom Skapande skola. Kommuner och huvudmän får ansöka om bidraget, som ska generera att skolbarn får uppleva professionell konst och kultur. Det kan exempelvis handla om dans, besök på museum, teaterföreställningar, utsmyckningar, filmskapande och eget skrivande.

De senaste åren har många skolor tagit emot nyanlända barn. Därför har Kulturrådet i år valt att prioritera kulturinsatser som syftar till att integrera dessa barn i skolan och samhället.

– Många kommuner har reflekterat över identitet, språk och integration, och hur man genom kulturinsatser kan mötas, lära och förstå varandras likheter och olikheter, säger Tua Stenström, handläggare för Skapande skola på Kulturrådet i ett pressmeddelande.

Störst del av kakan får Gävle: 1,8 miljoner kronor som 9 000 elever ska dela på.

Söderhamn får mest pengar i Hälsingland, 700 000 kronor. Kommunen har fokus på värdegrund och integration och har fokusgrupper i skolorna där eleverna ges möjlighet att påverka, ifrågasätta och utvärdera projekten, påpekas i pressmeddelandet..

– De flesta kommuner i Gävleborg har haft Skapande skola-verksamhet i flera år nu, säger Tua Stenström. Ett starkt nätverk mellan skola och kultur borgar för att kulturen blir en naturlig del av vardagen i skolan.

I Ljusdal är det bara en friskola som sökt Skapande skola-pengar i år. Freinetskolan Tallbacken vill fördjupa samarbetet med lokala kulturarbetare, bland annat inom musikområdet.

Västansjå byskola i Bollnäs får också ett bidrag, 11300 kronor.

Konkurrensen om Skapande skola-pengarna blir allt hårdare, eftersom fler och fler elever omfattas. I år är det 879 000 elever som ingår i ansökningarna, en ökning med cirka sju procent jämfört med förra året. Totalt fördelas 170 miljoner kronor till nästan 400 skolhuvudmän i hela landet.

Mer läsning

Annons