Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fristadskonstnär klar – men namn kan inte avslöjas

/

Inom kort kan Gävleborg få sin första fristadskonstnär. Men säkerhetsfrågan gör att allmänheten kanske inte får veta hens identitet.

Annons

Det är nu bestämt vem som kommer till Gävle som fristadssystemets första konstnär. Men säkerhetsläget gör att namnet – som är känt inom en liten grupp inom Gävle kommun – inte kan avslöjas.

Hanna Nordell är fristadskoordinator och hon säger att den främsta uppgiften är att erbjuda personen en fristad och inte äventyra hens säkerhet.

En bostad står redo som har tagits fram i samarbete med socialtjänsten.

Det finns flera exempel på fristadsförfattare som inte valt att verka i offentligheten i kommunen där personen fått en fristad. Exempelvis har den nuvarande fristadsförfattaren i Uppsala inte en offentlig roll.

– Det kan handla om att personen måste ha skyddad identitet och inte kan verka offentligt av säkerhetsskäl, eller så behöver personen en respit efter att ha levt under press, säger Hanna Nordell.

Först när fristadskonstnären har anlänt säkert till Gävle kan en diskussion föras om hur vistelsen kommer att se ut.

Men även om fristadskonstnären inte kan ha en offentlig roll eller presenteras i media, kommer Konstcentrum att på olika sätt uppmärksamma kommunens fristadsarbete. Det börjar redan nästa vecka, med en release av Dissidentbloggens fristadsnummer. Torsdag lunch sker denna release som uppmärksammas bland annat genom att skådespelaren Anna Pareto från Folkteatern läser en text av fristadsförfattaren Housam Al-Mosilli ur numret.

21 mars bjuder Konstcentrum också in till en informationsdag kring fristad, så att intresserade kan få en fördjupad kunskap om åtagandet.

– Vi har ett jättestort arbete nu med att informera Gävleborna om vad en fristad innebär.

*

Läs mer: Fristaden som mänsklig rättighet

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här

Mer läsning

Annons