Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotografen Per Forsells nakenbild såldes för rekordpris på konstauktion

Budgivningen började på 600 kronor, men när auktionen på Bukowskis var avslutad såldes fotografen Per Forsells silvergelatinfotografi "Karin" för drygt 14 000 kronor.

Annons

Det är framför allt porträttbilderna av gamla människor, som i sig är som små berättelser, som förknippas med fotografen Per Forsell, (1898–1979), från Ljusne. Han bemödade sig att lära känna människorna han fotograferade, och det märks i bilderna som han själv iscensatte.

Läs mer: Hälsingska mästerverk: Per Forsell fångades av fotograferandet

Bilden av "Karin", eller "Karin i vassen", från 1944, är kanske hans kändaste nakenfotografi. I en retroartikel tidningen Land från 2016 kan man läsa mer om fotografen Per Forsell och om bilden:

" En bild som skapade rabalder var nakenfotot av Karin. Ett foto som vann tidningen Fotos stora tävling 1944. De motiverade valet med orden: 'Denna skulpturalt mejslade nakenbild präglas av en sällsynt friskhet och naturlighet.' Det gick sämre för den vackra modellen. Hon bodde i Vannsätter och arbetade på Konsum i Bergvik och spelade dragspel på fritiden. Hon skandaliserades när bilderna publicerades och tvingades att flytta från bygden."

Utgångsbudet för tisdagens auktion på Bukowskis i Stockholm var 3000 kronor. Men det var flera som tittade åt samma bild och när auktionen var färdig på eftermiddagen hade slutbudet just passerat 14000 kronor.

Per Forsell föddes i en fattig torparfamilj i Växbo och köpte sin första kamera 1931. Efter att ha vunnit första pris i en fototävling 1934 spreds hans bilder över hela landet och han blev känd som en av Sveriges skickligaste fotografer.

Under åren 1922–1950 bodde han i Ljusne där han bland annat arbetade som plankbärare på sågen.

En eller två, eller möjligen tre plåtar, använde Forsell vid varje fotograferingstillfälle. När ljuset, blicken och allt det andra var perfekt tog han bilden. Det kunde gå flera dagar innan allt var perfekt och många av hans modeller klagade över att de blev trötta. Arkivbild

1949 byggde han sig en villa på Åsen i Hälsingmo, vid Florsjöns strand, och där blev han kvar livet ut. Under dessa år reste Per Forsell flitigt runt omkring i hela landet som populär föreläsare. Han visade sina bilder och talade om fotokonsten och alla spännande människor han mött.

Mer läsning

Annons