Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författarpengar till skribenter i Hälsingland

/

Karin Kämsby och Crister Enander, båda kända skribenter på denna kultursida, har belönats med konstnärsbidrag från Sveriges författarfond.

Annons

– Jätteroligt, det känns som en verklig belöning efter många års skrivande, säger Karin Kämsby, som bor i Tjärnvik, Gnarp. Hon får nu ett tvåårigt stöd på 90 000 kronor per år.

LÄS MER: "Nödvändigt att vara positiv?"

Crister Enander, Lund, får motsvarande bidrag för sin kulturjournalistik under ett år.

För att få stipendiet, som är ett statligt bidrag, skickade Karin Kämsby in exempel på sina publicerade artiklar från denna tidning och olika kulturtidskrifter. Konkurrensen är hård och Författarfondens styrelse, som beslutar om bidraget lägger störst vikt vid omfång och kvalitet i den sökandes litterära produktion.

LÄS MER: Om ett Sverige som redan har gått sönder

Fler författare och översättare med anknytning till Hälsingland har också fått stipendier från författarfonden. Åsa Brolin, redaktionschef på tidningen Vi i villa, växte upp i Edsbyn och jobbade efter gymnasiet som reporter på tidningen Ljusnan. Men hon får ett ettårigt arbetsstipendium för sitt jobb som översättare.

– Jag översätter romaner åt förlagen Printz Publishing, Forum och Modernista. Min elfte översättning, "A song for Issy Bradley" av Carys Bray har just blivit klar. "Vi" av David Nicholls kom ut 2014 och fick mycket uppmärksamhet, "Vakna" av Anna Hope är den senast utgivna (sep 2015), berättar Åsa Brolin.

Åsa Brolin är inte den enda med hälsingerötter som fått ett arbetsstipendium från författarfonden. Elin Unnes, från Edsbyn, som skrivit boken "The Secret Gardener – dumsnåla tips för nygamla odlare”, har också fått samma stipendium.

LÄS MER: "De billigaste husen är alltid de vackraste"

Trädgårdsnörd med attityd

Det har också Elin Tamm, från Järvsö men numera med stuga i Offerberg, Vallsta, som i början av 2015 kom ut med sin uppmärksammade debutroman "Och jag lät mig vältas".

Mer läsning

Annons