Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förebilden Spelstina hyllas i nyskriven föreställning

/
  • Emma Lagerberg, Ellinor Fritz, Stina Brandin och Lovisa Risinger hyllar Spelstina.

Spelstina var en av få folkmusikkvinnor vars musik har bevarats. Nu hyllas hon i en ny föreställning under festivalen i Torsåker som bär hennes namn.

Annons

TV-klipp: Se "Öka takten pojkar" efter Spelstina spelas av Norr om Stockholm

Under årets Spelstinafestival i Torsåker är det premiär för en helt ny föreställning om kvinnan som inspirerat till festivalen för kvinnliga folkmusiker. Ellinor Fritz, Lovisa Risinger, Emma Lagerberg och Stina Brandin har i ”Spelstinas ungdom” lyft fram den musik som Spelstina själv lyssnade till och spelade.

– Föreställningen handlar om hennes ungdom och förutom några av hennes egna låtar så spelar vi musik från Husby där hon växte upp och som vi tror att hon kan ha hört och spelat själv, säger Stina Brandin.

Spelstina (som hette Anna-Kajsa Norman) levde åren 1820-1903 och spelade en musik med rötter i 1700-talet. Hon föddes i Husby, Dalarna, men flyttade under tonåren till Torsåker.

– Det som är speciellt med Spelstina är att så många kvinnor som var folkmusiker är glömda, men information om Spelstina och hennes låtar finns bevarad.

33 av hennes låtar är dokumenterade. Att kvinnors musikaliska arv har bevarats är ovanligt. I det stora samlingsverket "Svenska låtar" med folkmusik från hela landet, finns endast 20 kvinnliga uppgiftslämnare representerade.

– Det är viktigt att lyfta fram att det alltid har funnits kvinnor som spelat. Inte bara män, även om det är männens musik som har bevarats, säger Stina Brandin.

Spelstina i sig hyllas, som musiker och kvinnlig förebild, men hon kan också ses som en representant för alla de kvinnor som har blivit bortglömda genom historien.

”Spelstinas ungdom” har premiär under festivalen i Torsåker som inleds på fredag, sedan kommer den att spelas över hela landet, bland annat i Spelstinas födelseort Husby.

Spelstinafestivalen bjuder in framförallt kvinnliga folkmusiker från Västmanland, Dalarna, Uppland, Gästrikland och Hälsingland. Förutom konserter blir det även en paneldebatt om jämställdhet inom folkmusiken, där politiker och representanter från folkmusiken möts och diskuterar frågan.

Stina Brandin tycker att fokus på jämställdhet är viktigt, men menar också att mycket har hänt redan. Gubbmakten är inte längre lika dominerande.

– Förändringen är redan i rullning. Bland äldre dominerar männen fortfarande, men man behöver inte gå så långt ner i åldrarna för att det ska vara lika många kvinnor som spelar och i min ålder är det nog kvinnor som dominerar, åtminstone på fiol.

Hon tycker dock att det är viktigt att man nu inte lutar sig tillbaka och tänker att utvecklingen kommer att rulla på av sig själv.

Vad kan politikerna som deltar i paneldebatten göra för att underlätta för kvinnor inom folkmusiken?

– Folkmusiken i stort behöver stöd och jag tycker att det är viktigt att kvinnor generellt inom all kultur får stöd av politiker som fördelar offentliga medel.

Spelstinafestivalen pågår 19-20/8 i Torsåker. Se intill för fler tips från festivalen.

*

Läs mer: Hitta alla artiklar från GD Kultur här

Läs mer: Missa inte det senaste – följ GD Kultur på Facebook

Mer läsning

Annons