Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrafri förödelse

/
  • Föräldrarna kommer hem till kaos och förstörelse i oanad mängd. Men kidsen är glada i

Den amerikanska tonårskomedins mest förutsägbara obligatorium är förmodligen det föräldrafria, sprit- drog- och sexfixerade poolpartyt som steg för steg ödelägger den stackars värdens förortsvilla.

Annons

I ”Project X – Hemmafesten” - som bara med mycket god vilja kan klassas om som komedi – tas konceptet ett par rejäla kliv längre. Nima Nourizadeh gömmer sig bakom tricket från ”Blair Witch project” och ”Cloverfield” och låtsas att alltsammans är filmat av en av de inblandade. På så sätt kan han strunta i alla normala krav på dramaturgi och berättardynamik; vad som återstår är en enda eskalerande katastrof, närmast kliniskt ren från överraskningar.
Jag har svårt att tänka mig ett mindre angenämt sätt att tillbringa halvannan timme i en biosalong.
Som vanligt i de sammanhangen tillhör de tre festfixarna skolans lågstatuskast, något som århundradets vildaste party alltså ska ändra på. Thomas (Thomas Mann) har visserligen lovat sina bortresta föräldrar att hans 17-årsfest ska blir en stillsam historia, han har ju inte heller särskilt många vänner. Bästisen Costa (Oliver Cooper), en yngling med både narcissistiska och lätt psykopatiska drag, slår dock på stora marknadsföringstrumman via nätet och massutskick av sms och snart är både hus, trädgård och pool invaderade av en allt mer okontrollerbar folkmassa.
Man får anta att filmmakarna själva inser att de saknar en historia, och därmed inte har något annat val än att fortsätta att gasa på katastrofen till dess att den fordom lugna förortsgatan förvandlats till en veritabel krigszon.
Svåruthärdligt trist.
Bosse K Pettersson

Mer läsning

Annons