Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkmusikkrönikan: Dags att satsa mer på levande musik

/

Johannes Berndalen funderar över vad det är som är så bra med musik utan förstärkning, och vad som skulle hända i en akustisk revolution.

Annons

Nu får det snart räcka med all teknik. Ta tillbaka den akustiska musiken. Allt var inte bättre förr, men innan radion har jag hört att folk hade ett instrument hemma, även om de inte kunde spela det. Så när någon kom förbi kunde det bli underhållning.

LÄS MER: Ta tillbaka skillingtrycken!

Tänk om vi skulle ta tillbaka den traditionen? I stället för fem smarta telefoner som spelar olika låtar på en pizzeria vill jag ha ett band som står i ett hörn eller går omkring och spelar bland borden. Akustiskt.

Vad är det som är så speciellt med levande musik? Kan någon forska om det, och tala om för oss att det är livsviktigt? Tänk om det är så viktigt att det kan ha betydelser för framtiden, det kanske står mellan skillnaden på krig och fred.

LÄS OCKSÅ: Poesi löser upp världen

Jag tror i alla fall om varje pizzeria eller hamburgerställe eller annan restaurang hade levande musik skulle livet bli lite roligare. Och tänk vad många speltillfällen för oss musiker. Tänk en trio med veteraner, ett dragspel, en fiol och en gitarr som spelar hambo när du äter familjepizzan med familjen eller kompisarna på söndagen. Eller en smäktande italiensk vals.

Tänk om vi i alla fall hade levande musik överallt en dag om året. På alla hjärtans dag. Vad många förgyllda minnen det skulle skapa, tänk en mandolin och ett dragspel som skapar stämning bland gästerna.

När högtalarna kom för ett halvt sekel sedan hände någonting. Publiken hamnade längre bort från bandet. På något vis filtrerar elektroniken bort magin. Kanske det är därför det är så bra med kompisar som spelar folkmusik. Då kan man sitta i ett kök och höra musik bli till alldeles gratis. Så mycket mera värt än att betala en tusenlapp för att gå och se en show som befinner sig hundra meter från där du står på ett stadium.

Vi organiserar en akustisk revolution! Alla tåg måste ha en vagn som säljer kaffe och mackor och bjuder på levande musik. Hela dagen. När alla restauranger får akustisk musik kommer de som inte har underhållning få färre och färre gäster, och restaurangägarna tävlar om vem som har den schysstaste musiken.

Nu kommer alla musiker som sitter i sina stugor och deppar att få ett helt nytt liv. Särskilt i november/december när det olycksbådande mörkret råder. Den akustiska revolutionen kanske skulle vända samhället till någonting helt annat än det vi har i dag.

LÄS MER: Svårt för folkmusiken att nå fram på Spotify

Försäljningen av telefoner och musikspelare kanske skulle sjunka, men tänk vad många fler band och sångare vi skulle få se. Då skulle livet bli lite mer som Lady och Lufsen på julafton.

Mer läsning

Annons