Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkmusikkrönika: Ta tillbaka skillingtrycken!

/
  • Vad händer med orden när vi sjunger dem? Kanske är de meningslösa utan musik.
  • När Keith Richards i Rolling Stones gör låtar är det samma sak som när en folkmusiker sätter ihop texter och melodier.

När försäljare åkte runt och sålde skillingtryck i Sverige för ett sekel sedan hjälpte de till att sprida musik, och förmågan att binda samman konsten att skriva och att skapa musik.

Annons

Till varje text fanns en melodi som försäljaren lärde ut till köparna, för att texten skulle få liv. Till och med de som inte kunde läsa texten kunde ta den till sig genom att höra den sjungas av någon annan. När ord får en melodi och en rytm händer något. Men vad?

När skillingtryck blir till, eller när en svensk folkmusiker sätter ihop texter och melodier är samma sak som när Keith Richards i Rolling Stones gör låtar. Det är det undermedvetna som arbetar. Den amerikanske låtskrivaren Tom Waits verkar ha funderat på vad som händer: "Det är inte du som skriver, det skriver dig. Du är dess flöjt eller trumpet, du är dess strängar."

Hur ser den magiska formeln ut? Vad händer med vara hjärnor när vi hör ord sjungas? Testa själv att läsa en mening i en text. Och sedan sjunga den med en melodi du har hört förr eller en som du hittar på. Hjärnan arbetar annorlunda när vi hör ett ord med en melodi till.

En superhit med Rolling Stones får en helt annan innebörd när man läser texten på ett papper, än när tusentals människor jublar och sjunger med på en livekonsert. Vad betyder orden egentligen? Kanske är de nästan meningslösa utan musik?

Är det texten eller är det hur texten låter som är viktigt? Kanske betydelsen av ord och ljudet av dem tillsammans bildar en tredje förståelse. Och att det är därför vissa låtar blir älskade, och människor blir berörda och kan komma ihåg en låt de hört för femtio år sedan.

Musik till text existerar kanske bara för att det är roligare med en rytm och melodi. Tidigare i historien, innan vi kunde läsa, hjälpte rytmen oss att komma ihåg långa texter.

Går det att lägga till färger till orden? Former eller symboler? Där har vi ingredienserna i en musikvideo. Möjligheterna och kombinationerna är i stort sett oändliga.

Vad händer när man byter färg på allt i en musikvideo? En som varit svartvit tidigare, och man gör om allting till grönt?

Vi kanske behöver nyheter med en melodi som följer med. Ta tillbaka skillingtrycken! Ett förskräckligt mord med en melankolisk gripande melodi. Tusentals på flykt från torka eller krig. Nyheten om en kattmamma som fött tio ungar, vad får den för låt? Det ar dags att ta in musiken igen i alla stela vardagstexter. Om alla som skriver lär ut melodier till sina texter. Eller om du som läser börjar nynna en melodi till en textrad. Då blir livet lite roligare.

Mer läsning

Annons