Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingkris, dans och livemusik på jubilerande filmfestival

På onsdag är det återigen dags för Stocka Filmfestival som i år firar 10-årsjubileum med ett välfyllt program, från dokumentära skildringar om rådande flyktingkris till dansanta kortfilmer.

Annons

Sverigepremiär har filmen ”Mr. Gaga” under Stocka Filmfestival. Pressbild.

I år är filmfestivalens tema ”Se människan” och handlar om människor i flykt.

– Det är ett allmängiltigt och ganska brett tema som har med festivalens urval att göra, nämligen den pågående flyktingkrisen, migration och de tragedier som utspelar sig i vår närhet. Vi har valt ut sju filmer som alla gestaltar krisen och inte bara vänder sig till den stora publiken, utan även till nyanlända i vår kommun som vi gärna vill inleda ett samtal med, säger Nils Olof Hedenskog, som tillsammans med frun Yvonne Leff arrangerar och grundat Stocka Filmfestival.

Genom ett samarbete med SFI i Bergsjö har festivalen som mål att nå nyanlända. Att visa filmer på olika språk, som arabiska filmen ”Idol”, är ett annat initiativ arrangörerna tagit för att inkludera alla i samhället.

Festivalen invigs med filmen ”Martha och Niki”, en skildring av identitetsskapande och framgång. Pressbild.

Runt en 600 besökare brukar festivalen årligen locka till sig. Under festivalens fyra dagar visas i år 41 filmer, vilket är rekordmånga. Att Stocka filmfestival firar tio år kommer att märkas extra tydligt under invigningskvällen menar Nils Olof Hedenskog.

– Vi firar det med extra pompa och ståt! Inledningskvällen blir något utöver det vanliga med vinjettfilmen ”Återbruk” som handlar om Homons återvinningscentral och bjuder på en tvist jag inte kan avslöja innan. Som festival har vi utmärkt oss genom att varje år investera i en vinjettfilm, och i år visar vi en återblick på dessa för att uppmärksamma jubileet.

Under veckan visas filmer på fyra olika dukar. En på Folkets Hus, en på Bergsjögården, en på Smedjan och en på Tallen i Strömsbruk.

– Nytt för i år är livemusiken. Under filmen ”Iphigenia” kommer Iris Bergkrantz Quintet att hålla en minikonsert, och de är bland de absolut främsta inom svensk jazz i dag, säger Nils.

För den musik- och dansintresserade bjuder årets filmskörd på en hel del godbitar. Som festivalens invigningsfilm ”Martha och Niki”, ett prisbelönt filmporträtt av två svenska street-dance tjejers framgångar och sökande efter identitet i en mångkulturell värld. På samma dansanta spår har filmen Mr. Gaga om den israeliska koreografen Ohad Naharin Sverigepremiär under festivalen. Även Nils Olof Hedenskog själv deltar med sin surrealistiska dansfilm ”Stocka Steam Homre goes Salsa Cubana” från 2006.

Nils Olof Hedenskogs film ”Stocka Steam Homre goes Salsa Cubana” visas också under filmfestivalen. Pressbild.

Efter att ögnat igenom programmet blir det tydligt att en varierad representation av etnicitet, ålder och kön är genomgående i filmerna som visas.

Hur går urvalsprocessen till?

– Vi kollar igenom filmer från de senaste två åren och väljer ut de vi tycker är intressanta. Både jag och min fru har ett förflutet inom svensk film och fortfarande stor kontakt med filmbranschen i Stockholm så det sker naturligt. Att de dessutom varit en trend med genusperspektiv i film överlag de senaste åren gör att det även speglas i vår repertoar, säger Nils.

Att erbjuda besökarna variation är viktigt för Stocka Filmfestival som visar både nationella filmer som viktiga ätstörningsskildringen ”Min lilla syster” och internationella dokumentärer som prisbelönta ”The Wolfpack”. Även animerat och tecknat för den yngre publiken finns med på programbladet. En personlig favorit hos Nils är miniserien Foto.

– Jag kan rekommendera både ”Jordens salt” som handlar om den världsberömda brasilianska fotografen Sebastião Salgados fotoreportage från de mest vidriga världstragedierna under de senaste 30 åren. Och den andra filmen i serien är en fantastisk fotografisk fresk av Jan Lindqvist som heter ”Tiden är en dröm – Del 2”. Det är ett jätteprojekt som påbörjades för 30 år sedan där Jan gestaltar industrialismen och arbetarrörelsens framfart i Sverige mellan år 1880 – 1900, säger Nils.

Arrangörerna och grundarna av Stocka Filmfestival Nils Olof Hedenskog och Yvonne Leff. Foto: Christina Busck.

Det officiella soundtracket för årets Stocka Filmfestival är duetten Speak Low av Kurt Weil ur filmen ”Phoenix”. Pressbild.

Mer läsning

Annons