Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filip och Fredrik intar New York

/
  • På klassiskt New York-manér äter Fredrik Wikingsson och Filip Hammar frukost på restaurang.
  • Filip Hammar och Fredrik Wikingsson är på plats i New York för att förbereda sin pratshow som direktsänds från USA med start den 19 april.

I april skrivs det svensk tv-historia när Filip och Fredrik sänder sin pratshow direkt från New York.
- Utan att sticka ut hakan, men är det några som ska göra en sån här grej så är det väl vi, säger Filip Hammar.

Annons

När vi träffar Filip Hammar och Fredrik Wikingsson har New York alldeles precis vaknat till liv, och frukostrestaurangen har knappt ens öppnat när den svenska humorduon knackar på dörren.
Filip Hammar är nyss hemkommen från en "helt sjuk" helg hos den legendariske The Band-trummisen Levon Helm, och Fredrik Wikingsson försöker pussla ihop livet som debuterande pratshowvärd och nybliven pappa. 

Kaotiskt - men även en chans att få leva ut drömmarna till fullo.
- Ja, alltså, ibland när jag går till jobbet kan jag tänka "Fan, titta, nu jag går till jobbet - i New York". Valhallavägen i Stockholm kommer aldrig att bli 6th Avenue, utan man får vara glad över att man är här, säger Filip Hammar.
Filip och Fredrik bor numera i New York tillsammans med sina respektive. Med start den 19 april direktsänder de pratshowen "Söndagsparty med Filip & Fredrik" - från New York, hem till Sverige.

Tanken är en pratshow där oväntade möten mellan amerikanska och svenska kändisar varvas med humoristiska inslag och studiodiskussioner - och där nyblivne vigselförrättaren Filip Hammar ska viga svenska par i direktsänd tv.
- Programmet kommer att behöva byggas vecka efter vecka, vilket vi aldrig har gjort tidigare.
Listan på tänkbara gäster i programmet är sedan länge färdigskriven, och bland drömgästerna återfinns r'n'b-stjärnan Sean "P. Diddy" Combs och skådespelaren Matthew McConaughey, som de helst parar ihop med - svenske tv-profilen "Bygglovs-Matte".
- Vet man att Matthew skulle komma så är det nog svårt att para ihop honom med Fredrik Reinfeldt. Men kanske med "Bygglovs"-Matte, för han kan man ju få till New York. Man kanske drar en länk till Times Square där han får stå och såga och snickra, och så sitter Matthew och kommenterar i studion, spekulerar Fredrik. 

Filip och Fredriks nuvarande arbetsplats är inhyst i samma studiobyggnad som både Martha Stewart och Tyra Banks håller till i - bara ett stenkast från turistmeccat kring Times Square.
När vi närmar oss studion vänder Fredrik bort ögonen från förmiddagssolen, och sneglar mot en tom betongvägg och två, än så länge, oanvända strålkastare.
- Där ska vår skylt hänga, säger han stolt, och pekar på en tom yta mellan Tyra Banks och Martha Stewarts respektive skyltar.
Trots Filip och Fredriks enorma framgångar under 2000-talet har vännerna, än så länge, båda fötterna på jorden.

Men växer inte egot i takt med framgångarna?
- Vi är ödmjuka inför det här projektet. Vi hade aldrig kunnat sälja in det här för några år sedan, men nu har vi gjort en del bra grejer som har fungerat, säger Fredrik.
- ...och om Sverige satsar på "Robinson" igen måste ju någon göra dåraktiga saker också. Och utan att sticka ut hakan, så är det några som ska göra en sån här grej så är det väl vi, säger Filip. 

Andreas Häggström/TT Spektra

Mer läsning

Annons