Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felix Skalberg sätter upp en dans på Träteatern: "Jag vill bjuda på en sommarvisa"

/
  • Felix Skalberg ser fram emot sommaren i barndomsorten Ljusdal och på Träteatern i Järvsö.
  • Träteatern blir åter scen för en dansföreställning i sommar.
  • Felix Skalberg på utanför Träteatern på Stenegård i Järvsö.

Efter åtta månader och 80 föreställningar på turné med ett danskompani i Amsterdam kommer Felix Skalberg hem till Ljusdal för att sätta upp en dansföreställning på Träteatern i Järvsö.

Annons

En del av alla de ungdomar i Hälsingland som börjar dansa i kulturskolan, i föreningar eller på estetiska utbildningar på gymnasiet, fortsätter sin konstnärliga bana.

Så har det också varit för Felix Skalberg från Ljusdal, som efter estetprogrammet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs kom in på Balettakademin i Göteborg.

Läs mer: Felix dansade från pojkrummet till internationella scener

I somras, 23 år gammal, blev han antagen 500 sökande till det holländska danskompaniet "De Kiss moves" och har turnerat med dem under åtta månader. Nu är han tillbaka i Göteborg men hoppas kunna flytta vidare till Stockholm nästa år.

Även om det är de stora scenerna och sammanhangen ute i världen som drar, så finns det något i Hälsingland som lockar honom tillbaka. Om än för ett kort besök.

– När jag tänker mig ett landskap, eller en årstid, så är det så som det ser ut här som jag tänker på, förklarar han, och pekar ut mot naturen utanför Stenegård, kring Järvsöklack och Ljusnan.

Detsamma gäller hans förtjusning i visor.

Läs mer: Felix dansar in i tv-rutan

– Jag har alltid lyssnat på visor, jag kan en massa texter och jag har älskat Allsång på Skansen sen jag var fyra år eller så, säger Felix.

I sommar är det därför Hälsingland och Träteatern i Järvsö han återvänder till för att sätta upp en egen koreografi, "En visa".

Det han vill bjuda publiken på den 11 och 12 augusti är en dröm, en stunds vistelse i en idyllisk sommarvisa. Så som vi tänker oss en okomplicerad tid med blomstrande ängar, klarblåa sjöar, klingande instrument och människor berusade av kärlek.

– Många i dag tänker att det var mycket bättre förr, och även om det inte stämmer så är det här en fantasi om en annan tid. Jag vill att publiken, när de går ut från teatern, ska uppskatta det de ser i landskapet utanför. Att det inte bara var bättre förr, det är fint nu också, förklarar han.

Felix Skalberg kommer inte att dansa själv, han står för koreografin. Med sig har han dansarna Tove Alström Johansson och Annika Li Krusensten. Musiken kommer att vara en ljudmix ur visans värld.

I anslutning till föreställningarna den 11 och 12 augusti kommer även Estrad Ljusdal att erbjuda dansworkshops med Felix som instruktör.

För Felix Skalberg fortsätter hösten i Göteborg med en egen produktion, hans första helaftonskoreografi. Han känner att han lärt sig oerhört mycket under månaderna med ett internationellt danskompani och framtidsdrömmarna är tydliga.

– Jag ska bli Sveriges nästa stjärnskott.som koreograf, precis som Alexander Ekman. Han är en av mina stora förebilder.

– Jag vill göra koreografier på världens stora scener. Och jag tror jag har något att komma med, ett eget dansspråk och egna verktyg att använda mig av. Just nu är jag 23, jag kommer att bli väldigt bra när jag är 33.

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här

Mer läsning

Annons