Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fågelfotografen besöker Forsa folkhögskola – vi har läst hans senaste bok

/
  • Tio böcker om fåglar har det blivit för fotografen Brutus Östling.

Brutus Östling fotograferar fåglar som skulpturer. Han ser en lång, smäcker fågelhals mot en klarblå himmel och gör bildpoesi av den. På fredag besöker han Forsa folkhögskola.

Annons

I nya boken ”Bevingat”, hans tionde fågelbok, finns en rödspov som ser ut att vara formad i ännu glödande glasmassa.

Men han blundar inte heller för naturens grymhet, som i fotografiet där en lammgam sänker sig och i Östlings lins ser ut som ett stridsflygplan som går ner för landning.

Brutus Östlings böcker är inte bara fotokonst. Han kan berätta om den värld han fotograferar också, vilket han även kommer att göra på fredag förmiddag när han besöker Forsa folkhögskola och dess fotolinje för en offentlig föreläsning.

I ”Bevingat” inleder han med en historik över hur djurens känsloliv i allmänhet och fåglarnas i synnerhet har uppfattats genom seklerna. Från känslolösa maskiner till de mer komplexa varelser där de är i dag, varelser om vars inre liv vi inte kan veta mycket men som vi inte bör underskatta.

”Jag kan inte säga att fåglar har samma känslor som vi har, det har de förmodligen inte, men vi vet faktiskt inte vad de känner och upplever. Mycket talar för att de i varje fall är betydligt mer intelligenta än vad man tidigare trott, men också att de förmår uppfatta något som i alla fall påminner om inte bara smärta och lidande utan också om harmoni och omsorg”, skriver Brutus Östling i förordet.

Han skriver också om en fågelvärld i förvandling, om hur klimatförändringarna påverkar livet för de djur som han älskar att rikta sin kamera mot.

Efter några timmar i Brutus Östlings sällskap inspireras man till att hänga på sig kikaren och ansluta sig till fågelskådarnas skara.

Brutus Östling besöker Forsa folkhögskola på fredag 6/11.

Mer läsning

Annons