Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett mecka för nyskapande själar – nu pågår det nya projektet Kreativ sommar

Under juli månad pågår Kreativ sommar i det rosa slottet vid Söderala - en öppen utställning med workshops för alla som vill. – Vi vill att det ska vara som ett mecka, säger huvudarrangören Felicia Lundstedt.

Annons

Här pågår Kreativ sommar under juli månad.

Från det babyrosa slottet vid väg 50 förbi Söderala, hörs den mjuka basen från elektronisk musik. Den böljar innanför muren av juligröna blad, och hackas plötsligt upp av glada röster och skratt. Där, på en lilamönstrad filt och en soffa i gräset, sitter skaparna av Kreativ sommar.

Läs mer: Från Hollywood till maratonmarsch i skärgården: ”Jag blir väldigt kreativ av att vara här”

Patrik Linderstam,  Felicia Lundstedt, Jonathan Wärnberg och Christofer Sundborg har studerat grafisk design och kommunikation tillsammans på yh-utbildningen i Bollnäs, och är några av konstnärerna i Kreativ sommar.

Läs mer: Fotografen som vann över sin sociala fobi: "Jag vill fortsätta utvecklas och utmanas"

De är en grafikerklass som precis avslutat sin utbildning på yrkeshögskolan i Bollnäs.

– Under praktiken fick vi massor av idéer, och nu innan vi skiljs åt vill vi göra något tillsammans för Hälsingland, säger Patrik Linderstam som tillsammans med Felicia Lundstedt är huvudansvarig för projektet.

Läs mer: Ung konstnär från Delsbo fick kulturstipendium: "Det är en stor ära"

Miki Gzaiel Claesson blandar digitalt och traditionellt måleri när har skapar sina figurer som hänger på väggarna under Kreativ sommars första vecka.

Kreativ sommar är en slags öppen utställning med workshops som pågår under hela juli. På väggarna hänger just nu tavlor av Christofer Sundborg, Elsa Sophia Art och Miki Gzaiel Claesson.

Surrealistisk konst där en man med gitarr flyter ihop med en vissen orkidé, och en kvinna vars huvud går upp i rök, blandas med figurer som ser ut att komma från en obehaglig disneyfilm. Men innehållet kommer att ändras och bytas ut.

Den här instalationen har allkonstföreningen Kärlet gjort. Det är ett av verken som kommit in i Kreativ sommars flytande utställning.

– Vi kommer hålla utställningen flytande. Vi vill försöka ge de som vill plats att ställa ut, säger Felicia Lundstedt. Kreativ sommar hålls i hennes mammas hus.

Alla typer av konstformer är välkomna. I hörnet på tornets botten, står en videokonstelation av allkonstföreningen Kärlet från Söderhamn. Fem små TV-apparater står i en hög och visar ett surrande myrornas krig. Då och då hörs fragment av något annat. Ett samtal, ett skrik, en sång.

Patrik Linderstam och Felicia Lundstedt är huvudarrangörer av Kreativ sommar.

– Vi träffade Kärlet när vi stod nere vid den gamla järnvägen tidigare i veckan. Vi klickade direkt. Vi vill samma sak och är intresserade av samma saker. Och nu har de en instalation hos oss, säger Patrik Linderstam.

– De flesta av mina tavlor här är halvfärdiga. Jag har lite av ett duktighetskomplex, så då har jag något att skylla på om det inte är helt perfekt, säger konstnären Christofer Sundborg.

Grundtanken, menar Patrik och Felicia, är en kreativ invasion där nyckelordet är gemenskap.

– Här i Hälsingland finns det många kreativa själar som inte syns. Det är lätt att fastna när man är ensam i sitt arbete. Då är det perfekt att samlas tillsammans med andra, och inspireras av varandra. Det är alltid roligt att samarbeta, säger Felicia Lundstedt.

Det här är ett av Kreativ sommars workshops. Ett konstverk som alla bygger på tillsammans.

Ett sådant samarbete ligger på golvet i rummet där Elsa Sophia Art håller på att hänga upp sina tavlor. Ett stort pappersark har till kanske en tredjedel fyllts med mönster och olika färger. Det är en del av Kreativ sommars workshops. Den som vill får fortsätta.

På bordet vid fönstret ligger masker för barn, eller vuxna, att måla på. Böcker om fotografi, grafik och David Bowie står lutade mot glasrutan för inspiration. Studjefrämjandet sponsrar Kreativ sommar med bland annat affischer och workshopmaterial.

– Det är häftigt att kunna säga att jag ställer ut i ett stort, babyrosa slott. Jag hoppas att det här kan bli något större som kan fortsätta, säger Anna Sophia Art från Hudiksvall.

Förhoppningen är att det här är början på något större, som kan fortsätta i framtiden.

– Folk blir lugna av att komma hit. Vi sitter och fikar och pratar om allt ifrån konstverksamhet till vardagsproblem. Vi vill att det ska vara som ett mecka, säger Felicia Lundstedt och Patrik Linderstam fortsätter:

– Vi dömer ingen. Det är bra att vi är olika och har olika stilar. Det är så det ska vara.

Mer läsning

Annons