Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enorma köer inledde Way Out West

/
  • Under fredagen öppnade Way Out Wests festivalområde i Slottsskogen i Göteborg. Festivalen är sedan tidigare slutsåld.
  • Köerna till James Blakes spelning i Annedalskyrkan i Göteborg var massiva.

På torsdagen drog Way Out West anno 2011 officiellt i gång. Extrema köer och armbandsstölder till trots var stämningen god på fredagen, när den soliga Slottsskogen fylldes med folk.

Annons

Way Out West är en riktig succéfestival. Åtminstone med tanke på hur den fem år gamla festen växer från år till år. Med cirka 32 000 sålda biljetter smygstartade man på onsdagskvällen, med en galapremiär av Håkan Hellström-dokumentären "2 steg från Håkan Hellström".
Förra året gjorde Göteborgssonen en bejublad festivalspelning som snodde publik från internationella stjärnor, men i år fick fansen nöja sig med film. Runt 500 personer kom till biografen, men Hellström själv syntes inte till.

- Filmen handlar om just det - hans ambivalens mellan att tycka om all bekräftelse han får och hans vilja att bara få vara som vem som helst. Så att komma på premiären av en film om honom är nog inte hans grej, säger Svante Tidholm, projektledare för filmprogrammet som är nytt för i år.

Enorma köer igen
På torsdagskvällen körde musiken i gång, med spelningar på klubbar och i kyrkor runt om i stan. Då blev det dessvärre tydligt att det som verkade vara en "barnsjukdom" fortfarande är Way Out Wests största problem: Köer.
Fyra timmar innan brittiska James Blake satte sig vid pianot i Annedalskyrkan, var kön utanför runt 300 meter lång. Sedan växte den. Enligt Göteborgs-posten fick 3 000 besvikna festivalbesökare vända i dörren, då kyrkan bara slukar 900 personer. Även på spelställen som Trädgårdsföreningen, Storan och Sticky Fingers var köerna hopplöst långa.

- Köerna var inte värre än vanligt, förutom kanske för James Blake. Vi visste att det skulle bli stort tryck och det är klart att vi gärna hade haft en större lokal, men för artisten funkade bara torsdagen. Så alternativet var att inte ha James Blake alls, förklarar Niklas Lundell från arrangörsbolaget Luger.

Stulna armband
Ett mer oväntat problem uppstod på torsdagen, då ett antal festivalarmband stals från incheckningen på Göteborgs centralstation. Polisen anhöll snart två misstänkta personer i centrala Göteborg. Enligt Niklas Lundell ska inga besökare att drabbas av brottet:

- Det var inte bra, men det är ingen fara. Ett knappt nämnbart antal band stals, men vi har en buffert, så ingen som har köpt biljett blir utan armband, säger Lundell.
I övrigt tycks Way Out West rulla på som det ska. När festivalområdet öppnade vid fredag lunch, rusade folk in för att se den allra första konserten med amerikanska Edward Sharpe And The Magnetic Zeros - under en himmel med sol, sol, bara sol.

Rebecka Ljung/TT Spektra
rebecka.ljung@ttspektra.se

Mer läsning

Annons