Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En sopig kväll på Folkteatern ska leda till ny pjäs

/

Kulturredaktionen var på den första budkavlekvällen hos Folkteatern Gävleborg, som ska leda fram till en teaterföreställning i sommar.

Annons

Rid i natt! Budkavlen går!

Martin Pareto ler lite när han läser Vilhelm Mobergs text, ur vilken han har lånat tanken om en budkavle. Under våren kommer ett antal panelsamtal att hållas hos Folkteatern, som tillsammans ska mynna ut i en föreställning. Deltagarna ska ta med sig en budkavle som ska leda in i denna ännu oskrivna föreställning som ska spelas någonstans i Gävle i sommar.

LÄS MER: Röster från länet i Folkteaterns nya pjäser

Så det blir paketutdelning som avslutning på aftonen. Martin Pareto – som leder arbetet, till vardags skådespelare på teatern – får bland annat redan nu scenografi i form av en möbel från Torsåkersföretaget Lith Lith Lundin.

Möbeltillverkarna från Torsåker är panelister tillsammans med Thomas Nylund från Gästrike Återvinnare och arkeologen Annabell Rahm, som forskat om sopornas historia.

Första kvällens tema är just sopor. Återbruk. När är någonting en sopa?

– Ett objekt kan vara skräp många gånger under sin livscykel. Som farfars cykel som vi hörde om nyss, säger Annabell Rahm och syftar på en dialog som inledde kvällen.

LÄS OCKSÅ: Spännande trio tar över Folkteatern

Jag sitter och skruvar lite på mig, fylld av dåligt samvete för mitt bristande miljöengagemang. När Thomas Nylund konstaterar att det mest miljömedvetna är att över huvud taget undvika ett inköp sträcker jag dock på mig, även om min ringa konsumtion mer beror på allergi mot onödiga utflykter till Valbo köpcentrum än miljöhänsyn.

– Vi försöker att påverka redan i konsumtionsögonblicket. Vår främsta uppgift är att förebygga avfall.

Skam är för övrigt ett utmärkt verktyg för att rädda planeten.

– Vi är mer rädda för att grannen ska komma på oss med att inte följa reglerna om sopsortering än vad vi är rädda om miljön, säger Thomas Nylund.

Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Panelsamtalet är vitalt och fullt av insikter, men kvällens riktiga höjdpunkt är Anna Paretos monolog där hon tar på sig rollen av en kvinna som nästan har ett erotiskt förhållande till återbruk. Sången med text om olika avfallskärl är hysteriskt rolig. Monologen är för övrigt använd tidigare, så återbruk även där.

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här

Mer läsning

Annons