Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En blå skymning fylld av sorg

Jag vet ingen som kan sätta ord på sorgen och tidens gång så att den fysiskt känns i kroppen, som den amerikanska författaren Joan Didion.

Annons

BÖCKER

Blå skymning

Joan Didion

Översättning: Ulla Danielsson

Atlas förlag

Joan Didions make John Gregory Dunne dog vid middagsbordet i en massiv hjärtattack dagen före nyårsafton 2003. De hade då levt och arbetat nära varandra i 40 år. Eftersom skrivande är det enda som håller henne uppe, skrev hon om sitt sorgearbete i den otroligt starka Ett år av magiskt tänkande, som kom ut på svenska 2006. Under arbetet med den boken avled så den 39-åriga adoptivdottern Quintana Roo på sjukhus.

Hur klarar man av två sådana hårda slag, med förståndet i behåll?

I boken om sorgen efter maken beskriver hon hur hon faktiskt blev galen av sorg. I Blå skymning går hon också in i sorgen, men här finns också föräldraskapets ständiga rädslor och tillkortakommanden som ytterligare en dimension.

Hon minns hur de barnlösa makarna fick adoptera flickan direkt från BB och döpte henne till Quintana Roo efter den delstat i Mexiko hon härstammade från. Minnet snuddar också vid dotterns svårigheter, med depressioner, snabba humörsvängningar och senare diagnoser som inte innebar någon fungerande behandling. Bilden av den brudklädda dottern sju år tidigare, med doftrankor instuckna i sin tjocka fläta, och med en frangipaniblomma tatuerad nedanför axeln som skymtar fram genom det tunna tyget, återkommer ständigt. En lycklig bild, men komplicerad.

Joan Didion märker ord, går tillbaka till meningar, skärskådar dem, ifrågasätter minnet och även sig själv, omvärderar betydelsen av händelser och fastnar i bilder.

Hon plockar i kartonger med minnessaker som inte betyder något längre: "Hur lite jag förmådde att uppskatta nuet då när jag hade det är ytterligare en av dessa saker jag aldrig skulle klara av att inse".

Bokens titel Blå skymning syftar på de långa blå skymningar man kan uppleva några veckor innan sommarsolståndet på New Yorks breddgrad. Kanske några veckor tidigare här i sommarljusa Norrland.

"Motsatsen till att ljuset dör bort, men samtidigt en förvarning om att detta kommer att ske".

Mer läsning

Annons