Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elizabeth Hand skildrar överlevare

Cass Neary är en av den nya deckarlitteraturens mest udda hjältinnor.
En knarkande, hårdsupande medelålders kvinna som inte verkar vara rädd för någonting – och som blivit en hyllad romanfigur världen över.

Annons

– Visst finns det många likheter med mig själv, säger författaren Elizabeth Hand.

Elizabeth Hand är på Gotland för deckarfestivalen Crimetime Gotland i Visby. Hennes romansvit om Cass Neary har vunnit både kritiker och läsares hjärtan, och hjältinnan är inspirerad av sin författare på flera sätt.

Elizabeth Hand.

– Vi har samma smak när det gäller musik och kläder och vi har samma bakgrund. Vi har samma intresse för dystra landskap – och visst, jag använde droger när jag var yngre. Men jag hade tur, jag kom ur det, men jag kände många som dog, som begick självmord eller blev uteliggare.

Elizabeth Hand delar sin tid mellan norra London och delstaten Maine i USA:s nordöstra hörn. Hon har alltid skrivit, men det är med böckerna om Cass som hon fått ett kommersiellt genombrott och hon kan nu nästan leva på sitt skrivande.

Hittills har det kommit ut två böcker om Cass i Sverige – ”Generation loss” och ”Se mörkret”, två våldsamma, mörka, dystopiska berättelser. Den första utspelas till stor del på en ö vid den amerikanska kusten, den andra på ett mörkt, iskallt Island som befolkas av lika mörka och iskalla människor.

– I själva verket är islänningarna mycket vänliga, så jag får be dem om ursäkt för hur jag har skildrat dem, säger Elizabeth Hand och skrattar.

Cass Neary är en outsider, en överlevare. Precis som Hand själv har hon blivit våldtagen, och precis som Hand har hon bestämt sig för att det inte ska få styra hennes liv. Hon är också en skicklig fotograf, och det är påfallande hur mycket Hand kan om fotografi.

– Jag jobbade en tid i arkivet på Smithsonian Institute i Washington, och i fotolabbet där fick jag lära mig oerhört mycket om som hur mörkrummet fungerar och om framkallning.

Bok nummer tre om Cass, ”Hard light”, har precis kommit ut i USA och ges ut på svenska under 2017. Dessutom finns det intresse från filmindustrin att berätta om en så udda personlighet, och Hand är redan klar över vem hon skulle vilja se i huvudrollen.

– Laura Dern vore toppen. Men det finns även andra. Annette Bening till exempel. Eller Tilda Swinton. När jag först skrev om Cass såg jag henne som en äldre, nergången Darryl Hannah.

Och önskeregissör?

– David Lynch. Och han har ju arbetat med Laura Dern tidigare.

Mer läsning

Annons