Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Du ska stanna där inne som en böna"

/
  • Marie Björk, med rötter i Gävle, är ungdomsboksförfattare  och har skrivit  bl a

Vi har bett en rad författare att dela med sig av sin senast skrivna mening. Den här kommer från Marie Björk.

Annons

"Du ska stanna där inne som en böna, omhuldad i det ännu stora rummet som skyddar dig från omvärlden, den värld du snart ska överta och förändra."

Är du nöjd med den?

– Ja, jag tycker att den har min ton och mitt språk. Men även om jag älskar att komma på fantastiska formuleringar så lägger jag inte lika stor vikt vid varje enskild mening när jag skriver en roman. Helheten blir desto viktigare. Det är skillnad med poesi, där handlar det om att renodla, där är varje liten bokstav av högsta vikt.

Hur går arbetet annars?

– Det går medvetet långsamt med min nästa roman. Det har hänt så mycket positivt med ”Jag blundar tills jag finns”, och händer nya saker hela tiden, så jag vill inte lägga den åt sidan riktigt än.

Vad kommer meningen som du skrivit leda fram till?

– Det ska bli en roman. Om ”Jag blundar tills jag finns” var mer riktad till ungdomar så är det här mer av en vuxenroman, även om jag ogillar att placera in böcker i åldersrelaterade fack. Jag skriver gärna om ämnen som jag har en personlig anknytning till och som har påverkat mig starkt.

Har du fått klura länge på den eller rann den bara ur dig?

– Den kom bara. Så här, i en inledande fas, går det ofta väldigt fort när jag skriver. Det är först när jag känner att jag har en färdig historia som jag går tillbaka och omarbetar texten.

Tror du att meningen kommer överleva redigeringen av texten?

– Det är svårt att säga nu. Men det kan mycket väl vara så att den får ryka.

Hur vet du om det är en bra eller dålig mening?

– Det känner jag när jag skriver den, och läser den. Om jag är osäker så hjälper det att läsa högt, då märks det tydligt om meningen har en bra rytm eller inte.

Kommer vi att få läsa meningen i en bok och i så fall när?

– Hittills har det gått tre år mellan mina böcker. Och det känns rimligt att min nästa roman kommer att följa samma mönster, och därmed komma ut 2017. Men om denna mening är kvar eller inte, det återstår att se!

Mer läsning

Annons