Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Driftkuckurollen ingår i ledarens arbetsbeskrivning

/

KOMMENTAR

Annons

Han ger henne en örfil.

”Kom ihåg, så länge du lever, att du inte får skratta åt mig – åt allting annat och åt vem som helst, men inte åt mig.”

Scenen från filmen ”Allt om Eva” (1950), när teaterkritikern Addison DeWitt läxar upp skådespelaren Eve Harrington, spelas upp för mitt inre när jag läser om Turkiets president Erdogan.

Han kan, milt sagt, inte tåla ett skämt. Denna lilla delikata och ömhudade ledare söker gång på gång vedergällning i rätten för skymfer, nu senast mot en tysk satiriker som kan åtalas för att brutit mot en lag som förbjuder att utländska statsöverhuvuden hånas.

I Helsingborgs Dagblad förtydligar skribenten Christoph Andersson för oss, som hånlett åt Tysklands märkliga lag, att en liknande lagparagraf även existerar här som förbjuder ärekränkning mot "en främmande makts statsöverhuvud som vistas i Sverige".

”Medan tyskarna vill avskaffa sin lag, så är den svenska senast stadfäst 2014. Hittills har ingen med skärpa ifrågasatt densamma. I Sverige spelar det kanske heller ingen roll, för här är ju satiren ändå död", skriver Andersson.

En annan primadonna med ömtåligt ego är presidentkandidaten Donald Trump, som okynnesstämmer folk till höger och vänster och som använder hotet om sin ekonomiska makt för att tysta fnissarna.

De delar Addison DeWitts pompösa framtoning som maskerar en vanställd självkänsla. Skratten betraktas som fientliga missiler. Andra attacker har de sköldar mot, men skratten är en akilleshäl.

Vi borde aldrig välja någon till viktiga ämbeten som inte kan tåla att vara driftkucku. Det ingår i arbetsbeskrivningen för en ledare.

Läs mer: Krönikor och kommentarer av Kristian Ekenberg

Mer läsning

Annons