Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det svänger om låtverkstans nya föreställning

Spänningen och förväntningarna är tydliga när Hälsinge låtverkstads alla musiker, dansare och sångare intar Träteaterns scen på Stenegård i Järvsö för genrep av sin föreställning Förvandlingen. I kväll tisdag är det på riktigt, för då är det premiär.

Annons

Hälsinge låtverkstad är en folkmusikutbildning för ungdomar, men det säger bara en liten del om allt de hinner med under fem intensiva helger med sång, dans, spelande och berättande.

Här handlar det också om att möta livet i musiken, prata om det som känns viktigt och försöka omskapa det i en musikalisk berättelse.

Till sin hjälp har de en hel hög med professionella musiker och dansare från Hälsingland, och genom åren har många deltagare fortsatt med musiken i vuxen ålder.

Förvandlingen, med Hälsinge låtverkstad i Träteatern Stenegård, Järvsö.

Årets föreställning, som endast spelas denna vecka tisdag–torsdag, har landat i en scenshow på temat förvandling – det som händer redan när vi föds – i förälskelsen, i mötet med andra och sig själv, i naturen och döden. Kanske även i det magiska.

Ett gäng tonåringar mellan 13 och 18 år kan knappast ha några egna referenser till vare sig författaren Franz Kafka eller övergången från svartvit tv till färg-tv i slutet av 1960-talet. Men förvandlingar kan de mycket om, de befinner sig ju mitt i en extremt omvälvande period i livet. Kanske nästan lika stor som för Gregor Samsa, som i Kafkas novell Förvandlingen vaknar upp som en insekt.

De äldre referenserna i föreställningen står nog Gunnar Steiner för, erfaren teaterräv från Teaterverkstan i Bollnäs, som skrivit manus utifrån ungdomarnas reflektioner om livet. Maya Lindh, Bergsjöbördig regissör och skådespelare som numera bor i London, har svarat för den viktiga regin.

En förslagen spågumma som vet hur hon ska göra affär av människors frågor om framtiden finns med i Hälsinge låtverkstads föreställning Förvandlingen.

Det börjar alltså med berättelsen om mannen som förvandlas till en insekt och fortsätter med musikaliska berättelser om att längta efter kärlek – även till sig själv – och magiska drömmar liksom funderingar,till exempel om var Ljusnan börjar och slutar. Traditionella låtar från Frankrike, Norge och Sverige har fått ny text och arrangemang av lokala musiker inom och utanför låtverkstan.

Under genrepet har jag en del problem att höra vad alla berättar och sjunger, men förhoppningsvis rättar detta till sig när det är skarpt läge. Scenografin består framför allt av tygremsor som associerar till norrsken där de hänger som ridåer i taket.

Dags för genrep hos Hälsinge låtverkstad, då måste håret ligga på plats.

Svänger extra gör det om Molly Anderssons Narcissus vals, och om Järvsöspelmannen Jonas Olssons Varghalling som han skrev till en föreställning med Folkteatern. Den har fått text av Molly Andersson och med ett arrangemang av Linnea Aall Campbell och Molly blir det en värdig avslutning för hela ensemblen.

Duktiga sångare och musiker finns det, i föreställningen imponerar inte minst Järvsötjejerna Sofia Blomqvist Rytters och Ella Åberg med sin sång. Men det finns förstås fler.

Det Hälsinge låtverkstad står för är framför allt en musikalisk glädje och utforskande av folkmusikens rytmer, som de inte drar sig för att göra om och leka med.

Årets ledare har varit Sara Karlsson, sång, Staffan Jonsson, spel och dansarna Anna Öberg, Marta Andersson och Erika Lindkvist.

Mer läsning