Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Vad händer med kulturen i Gävleborg om det blir en storregion?

/
  • Representanter från regionpolitiken, kulturtjänstemän och föreningslivsföreträdare debatterade en eventuell storregions inverkat på kulturlivet i Gävleborg. Debatten modererades av Helahälsinglands kulturredaktör Christina Busck.
  • Regionrådet Alf Norberg (V) och regionfullmäktigeledamot Anders Jasson (M) har helt olika uppfattningar om hur en storregion skulle påverka kulturen i Gävleborg.

Hur påverkas kulturlivet i Gävleborg om länet ska ingå i en storregion? Vad händer med stora institutioner som Gävle symfoniorkester och lokala kulturmiljöer som Fågelsjö Gammelgård?
Frågan debatterades på Region Gävleborgs kulturting i Ljusdal.

Annons

Det årliga kulturtinget hölls på lördagen på Slottegymnasiet i Ljusdal. Här samlades representanter från länets föreningsliv, kulturskapare, tjänstemän och politiker för att bland annat diskutera vad en storregionbildning innebär för kulturlivet i Gävleborg.

Regeringen vill slå ihop landets 21 landsting till sex storregioner. Tanken är att större regioner ska bli starkare ekonomiskt och kunna upprätthålla och utveckla sådant som sjukvård, infrastruktur och kultur.

Läs mer: Svenskar negativa till storregioner

Enligt de diskussioner som nu pågår ser det ut som att Gävleborg i så fall kommer att ingå i en stor Svealandsregion tillsammans med Dalarna, Uppsala län, Örebro län, Västmanland och Södermanland.

Debatten i Ljusdal modererades av Helahälsinglands kulturredaktör Christina Busck. Innan den började fick deltagarna på tinget rösta om hur de kände inför bildandet av en storregion. De flesta svarade att de antingen var oroliga eller tyckte att det var spännande. Lika många svarade att de hade lust att emigrera som de som svarade att de tror att storregionen är helt nödvändig för Gävleborgs överlevnad.

Regionrådet Alf Norberg (V) är inte orolig för storregioner. Han påminner om att Region Skåne, som bildades redan i slutet av 1990-talet, har inneburit ett lyft för skåningarnas kulturliv.

– De har satsat väldigt mycket på kulturen. Bara nu i höstas fick Malmös symfoniorkester ett nytt hem i nya konserthuset Malmö Live, säger Alf Norberg.

Läs mer: Lönnbark om den nya Svealandsregionen – så påverkas vi

Han jämför också med diskussionen om sjukvårdens framtid i storregioner. Likt Skåne bildade Västra Götaland region vid 1990-talets slut och där har sjukhusen blivit fler sedan regionbildningen.

– Det handlar om att varje sjukhus i stället får ett smalare uppdrag och specialiseras. Det kanske vi kommer att få se på kulturområdet också. Gävle symfoniorkester ligger bra till i en Svealandsregion med tanke på att sinfoniettan i Västerås nu står inför personalneddragningar, säger Alf Norberg.

Det han ser som en utmaning med storregioner är risken för demokratiskt underskott när makten koncentreras.

– Får vi ett gemensamt fullmäktige för hela Svealandsregionen med låt oss säga 149 ledamöter kommer vi också få betydlig färre kulturnämnder. Det kanske blir så att vi bara får en politisk representant i en sådan från Gävleborg, säger Alf Norberg.

Betydligt mer bekymrad är Anders Jansson (M) från Gävle, som sitter i styrelsen för Folkteatern och är ledamot i regionfullmäktige. Han tror att starka institutioner som Folkteatern klarar sig bra i en storregion, men att kulturpengarna riskerar att koncentreras till andra län än Gävleborg i en Svealandsregion.

– Jag kanske ska ta och emigrera. Nej, men det vi moderater ser som det stora problemet med storregionerna är just det demokratiska underskottet, säger Anders Jansson.

Intressant nog delar Yvonne Oscarsson (V), regionfullmäktigeledamot från Ljusdal, Anders Janssons betänkligheter. Hon är orolig för att små lokala kulturmiljöer kommer att falla i glömska i en storregion. Hon nämner byn Fågelsjö Gammelgård i Ljusdals kommun med anor från den finska invandringen på 1600-talet.

– I den här frågan går jag emot mina partikamrater. Men jag tror att det blir väldigt långt till makten för oss i Ljusdal. Jag tänker exempelvis på Fågelsjö Gammelgård som kommer bli så väldigt väldigt liten i en stor storregion, säger Yvonne Oscarsson.

Läs mer: Den nya Svealandsregionen: Färre Gävleborgspolitiker och längre till makten

Mer läsning

Annons