Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena Philipssons bakgrundsdansare är lärare på Dansoteket

/

Erik Skoglund är ny danslärare på Dansoteket i Bollnäs. Hans största passion är modern dans.

Annons

Det var under utbildningen som Erik Skoglund från Hällbo mer och mer upptäckte att dans var hans grej. Nu har han dansat bakom Lena Philipsson, Lill Lindfors och Lotta Berghagen, och varit med i ett antal produktioner av modern dans.

På estetiska programmet i Bollnäs pluggade Erik Skoglund musikal, och testade både att spela, sjunga och dansa. På Musikalakademin på Strömbäcks folkhögskola strax söder om Umeå fick han prova på ännu mer.

Läs även: Söderhamnstjejer dansar i Barnkanalen: "De är eld och lågor"

– Jag slutade estetiska programmet på Torsbergsgymnasiet 2010 och började på Musikalakademin. Där fick man göra allt, sång, dans, teater, tal och retorik. Under första året var det småproduktioner Sedan gjorde vi Into the woods som slutproduktion. Det är en klassisk muskal som kom som spelfilm nyss. Jag bodde på internat och kom nära klassen, det var nära till replokalen, den låg ett stenkast från skolan. Man kunde också gå till kyrkan och öva sång, där var det bättre akustik, berättar Erik Skoglund.

Efter de två åren i Umeå flyttade Erik Skoglund till Göteborg för att gå på balettakademin. Nu hade hans utbildning fått en inriktning mot den moderna dansen, och här fick han finslipa sina kunskaper.

Se också: Dansoteket dansar efter litteraturen: "Det handlar om att berätta en historia"

– Jag kom på att jag ville dansa mer, så jag sökte till Balettakademin. Där var det framför allt modern dans, men även jazz och balett och step. Vi hade småproduktioner i ettan, sedan gjorde vi egna projekt med klassen i tvåan, och slutprojekt i trean. Jag hade praktik på Regionteater väst och fick göra uppsättningen Dari narda – vi visste inte vilken tid det var. I uppsättningen var det fyra dansare och fyra skådespelare. Skådespelarna fick pröva på att dansa och dansarna fick pröva på skådespeleri.

Efter utbildningen har Erik Skoglund bland annat hunnit med att dansa bakom Lotta Engberg på P3 Guldgalan på Liseberg, och arbetar alltså numera som danslärare på Dansoteket i Bollnäs.

Har du någon drömgrej som du vill göra inom dansen?

– Jag gillar att göra saker själv, vi brukar göra lite småkonserter med mitt band Nalta. Bandet är Bollnäs-Kilafors-Hällbobaserat, men medlemmarna bor på lite olika håll just nu. Men nu i september ska vi spela in vår andra skiva i Kungstens studios i Göteborg.

Förutom spelaningarna med bandet gör Erik Skoglund också bland annat konserter med kören G-klaven från Bollnäs.

– Där har vi använt dansnummer i kyrkorna. Jag har blivit positivt bemött av publiken. Efter så där en 10 låtar med kören kan publiken börja sväva bort, då kan det vara bra att byta fokus och se på någonting. Det är många som kommer fram efteråt, säger Erik Skoglund.

Läs också: Trettio år med Bumpy feet - "Man får så mycket tillbaka"

Mer läsning

Annons