Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansfestivalen i Hudiksval: Följ med Norrdans in i skogen

/

På torsdag och fredag nästa vecka ges Norrdans nya produktion "Black Forest" vid flera tillfällen i Hudiksvall. Katarina Östholm träffade koreografen Mari Carrasco under arbetet med föreställningen.

Annons

Koreografen Mari Carrasco står i utkanten av det blanka golvet och iakttar dansarna som rör sig över scenen. Ytan är begränsad, publiken påtagligt närvarande; åskådarna kommer att sitta i en cirkel runt dansarna, vilket skapar en ovanlig och kraftfull intimitet.

LÄS MER: Dans som väcker aptit

Föreställningen är anpassad för en publik på 80 personer.

Mari Carrasco har arbetat med skogen som utgångspunkt.

– Temat är skogen och allt vad den står för, säger hon.

– På dagen är skogen ljus och stor, vacker och öppen. Det finns en slags befrielse och fridfullhet. Men på natten, när det blir mörkt, förvandlas skogen till något annat; en skräckens plats där det okända och hotfulla lurar i skuggorna.

LÄS OCKSÅ: Norrdans till Delsbo med 1800-talsmystik

Hennes egen uppväxt, i Vallentuna, präglades av en alldeles särskild relation till skogen.

– Skogen var som en hemlig plats, man kunde gå in i den för att slippa saker. Det var som en magisk dörr som öppnades till en annan värld, säger hon.

– I första delen av "Black Forest" får dansarna ta den här nya vägen, njuta av friheten. I den andra delen får de ta konsekvenserna. Allt det här kommer ut i rörelse, det är stort och vilt, fysiskt och uttrycksfullt.

Det är första gången som Mari Carrasco arbetar med Norrdans.

– Men vi har haft ögonen på Mari, säger Mira Helenius Martinsson.

– Vi predikar ju för kroppen som uttrycksmedel i första hand snarare än performativ scenkonst. Vi vill erbjuda upplevelser som etsar sig fast i ditt undermedvetna, känslor och minnen som du kan hämta kraft ifrån när det behövs som mest. Det tror jag vi lyckas med i "Black Forest".

LÄS MER: Gymnasieelever träffade politiker

Under festivalen "Glada Hudik dansar" ger Norrdans en offentlig föreställning torsdag 28 april för att på fredagen spela för skolelever i årskurs 6–9.

Mer läsning

Annons