Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dans: Goldbergvariationer som vill roa – recension av den stora föreställningen i gasklockorna

/
  • Bachs älskade Goldbergvariationer spelades i Stora gasklockan.

Riksteatern chartrade två bussar från Hälsingland till Stora gasklockan i Gävle på onsdagen. Det var Örjan Andersson, Bach och Scottish Ensemble som lockat danspubliken att göra en resa en vardagskväll.

Annons

När man ser ”Goldberg variations – ternary patterns for insomnia” förstår man att verket är skapat för att charma en stor, dansovan publik.

LÄS MER: Dansshow om omätbar tid

Det är en ljus, öppen föreställning, fylld av helium tycks det. Luftigheten accentueras av scenrummets vithet, som har byggts upp i gasklockans ruffiga industrikyrka. Ett nytt vitt golv har fått läggas in för att lokalen ska kunna härbärgera dans.

LÄS MER: Dans att uppleva

Verket bygger på Goldbergvariationerna som Bach skrev 1742, då för klaver, men det som används här är Sitkovetskys transkribering för stråkar. Fem dansare och elva musiker, under ledning av violinisten Jonathan Morton, möts på dansgolvet. Inget orkesterdike, alltså. Musikerna är också de en del av koreografin, rör sig genom scenrummet och får stundtals ta över helt.

När allt börjar står de alla uppradade och frusna i sina rörelser, sedan börjar en efter en av dessa stammar spritta till i denna skog av musik.

LÄS MER: Den kidnappade folkdansen

Greppet att lösa upp gränsen mellan musiker och dansare är lyckat, och som vanligt innehåller Örjan Anderssons koreografi många fina, lekfulla detaljer att fästa sig vid. Allt från dans som blott består av fladdrande kinder till ett slags pas de deux mellan Morton och en dansare som förvandlas till en klump av dallrande gelé av hans fiol. Ett par alltför utdragna solon belastar minuskontot.

LÄS MER: Svårt acceptera att kvalitetsbegreppet flyter

Örjan Anderssons vilja att tilltala den bredare publiken slår bitvis över i något som mer liknar fjäsk än inkludering. Tossiga detaljer – som pappersnäsdukarna över ansiktet och det stora plaströret – som leder till billiga fniss.

Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Billigast är dansaren som i eufori näckar. Nakenhet på scen var en gång måhända konstnärligt utmanande men känns i dag mest som, tja, Erik Haag.

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här

Mer läsning

Annons