Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bruks- och förortens historier intar Dramaten

/
  • Yassin (Karim Carlsson), (Dana) Shada-Helin Sulhav) och Robin (David Book) är alla framskrivna ur verkliga ungdomars berättelser. PRESSBILD.   Roger Stenberg

Yassins, Danas, Robins och Laulas livshistorier är hämtade direkt från landets bruksorter och förorter. I "Den e vi" får de kropp och röst på Dramaten i en hiphopfärgad föreställning som sedan går på turné.

Annons

Fyra ungdomar eller unga vuxna berättar sina historier på teaterscenen. De är alla sprungna ur socialt utsatta miljöer men vägrar bli offer för sitt sociala arv, att bli så kallade "12,8:or".

Robin är alkoholistens unge från en bruksort där våld och slagsmål är det naturliga uttryckssättet för unga män.

– Han pratar om hur det är att vara alkisens unge, men där han kommer ifrån är alla alkisens unge, och vad gör det med en ort? Hur kommer det sig att nästan 20 procent av befolkningen i hans bruksort röstar på Sverigedemokraterna och att det knappt bor några invandrare där? säger regissören Ulf Stenberg.

Tillammans med Emil Rosén och andra kollegor på Teater Fryshuset i Stockholm har han på klassiskt Fryshus-sätt djupintervjuat ungdomar i några av landets förorter plus Jokkmokk. Deras berättelser har sedan lämnats till hiphopartister som bland andra Maxida Märak och Karwan Faraj som tillsammans med de två regissörerna bidragit till själva manuset.

Den samiska aktivisten Laula är föreställningens revolutionär, till stora delar modellerad av Maxida Märak, som själv kommer att vara med på scenen när föreställningen kommer till Jokkmokk.

Laula missionerar men upplyser också om det svenska förtrycket mot samerna.

– Det handlar om hur Sverige de senaste 400 åren systematiskt försökte utrota den här kulturen men också om att Sverige så sent som i våras vägrade skriva på FN-förordningen som skulle ge samerna rätt till deras egen betesmark, säger Ulf Stenberg.

Publiken blir varse de fyra ungdomarnas gemensamma nämnare i en förställning som stödjer sig också på nationalekonomens Ingvar Nilssons beräkningar: Varje år föds 13 000 svenska barn, det vill säga 12,8 procent av varje årskull, till ett liv i utanförskap som för många skulle kunna hävas – med rätt resurser.

– Det skulle räcka att rädda vart 62:a barn för att samhället skulle göra en ekonomisk vinst, säger Ulf Stenberg, vars teater vill bidra till debatten.

(TT)

Mer läsning

Annons