Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brorslotten: Fängslande musiksaga som har något att säga oss även i dag

/
  • Magnus Zetterlund, cittern, Malin Foxdal, berättande och sång, samt Gustaf Melén, fiol, inhoppare för Anders Nygårds.

Brorslotten är dalahistoria och folktro sammansmält till en fängslande musikberättelse.

Annons

Det är inte varje dag man under en lunchtimme får uppleva lyxen att förflyttas bortom tid och rum.

Det hände dock under Kultursoppan på Café August i Hudiksvall på torsdagen. Sångerskan och skådespelaren Malin Foxdal lyckades tillsammans med musikerna Magnus Zetterlund och Gustaf Melén fånga publiken med den folkmusikaliska berättelsen om Brorslotten.

LÄS MER: Folkmusikalisk skröna till Kultursoppan i Hudiksvall

Malin Foxdal har en tydlig diktion på klingande dalmål och klar stämma. Hon varvar berättande med sång som för handlingen vidare, och där följer cittern, ett mandolin-instrument, och fiolen med i dramaturgin nästan sömlöst.

Handlingen utspelar sig 1687 och väver en saga kring den historiska händelse då Falu gruva rasade ihop i juni detta år. Men varför hände det?

Vi får lyssna till berättelsen om Bergsfrun och hennes två barn, hälften jättar, som hade till uppgift att vaka över skatterna – den rika brorslotten och den lite mindre systerlotten.

Det är en vindlande sägen, med musik och dans à la Västanå teater, om ond bråd död, förslagenhet, girighet och fördomar mot dem som står utanför bygemenskapen.

Det är kanske där Brorslotten har sin styrka, att i sagans form inte bara gestalta fantasin utan även förmedla det hårda och riskfyllda arbetet i gruvan och den miljöförstöring som också följt med kopparbrytningen i Falun. Gruvarbetarnas ilska över att den rikedom de hämtar upp ur jorden hamnar någon annanstans är ju densamma som många känner i dag. Inte minst efter Panama-dokumentens avslöjanden.

När arbetarnas löneutbetalning stjäls blir det spelmannen och samen Jarvi som misstänkliggörs och som får bära hela utanförskapets börda.

Det är en god berättelse, som stannar kvar även sedan vi förflyttats till en vanlig aprildag i Hudiksvall. Ett lyckligt slut, och att brorslotten fortfarande väntar på att bli funnen ger extra bonus.

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här

Mer läsning

Annons