Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäsförfattare aktuell igen

/
  • När Pär Östling själv får välja plats för fotograferingen, ställer han sig framför det han kallar Bollnäs vackraste dörr.

2006 debuterade Pär Östling med romanen Vi faller på Ordfront förlag.
Nu kommer Bollnäsförfattarens andra roman, om människor som är rädda för närhet och som flyr så fort en relation börjar bli allvar.

Annons

Debutromanen utspelade sig i ett hälsingskt samhälle som påminner om Stråtjära, där Pär Östling bodde tidigare. Uppvuxen är han i Timrå.

Den här gången rör han sig i andra miljöer, besöker aldrig Hälsingland.

-  Språket är nog detsamma, den kortfattade och koncentrerade prosan. Jag tror att läsaren kan känna igen rösten, även om temat är ett annat. Och den här gången skriver jag inte på dialekt.

Romanen Aldrig stanna kvar, började han arbeta med ungefär när den förra kom ut. Han har skrivit under semesterveckor och ett halvårs tjänstledighet.

-  Det finns ett antal teman som jag skulle vilja skriva om. Det här har alltid legat högt upp på listan. Jag tror själv att jag skulle ha uppskattat en sådan här bok när jag var 25 år. Den hade kunnat göra att jag känt mig mindre ensam. Senare i livet har det hänt saker som gör att jag i dag inte kan räkna mig till de människor som boken handlar om, säger Pär Östling som har fyllt 40 i år.

Till en början följer romanen parallellt tre personers berättelser, men ganska snart träffas de och skapar ett nätverk för relationsrädda.

-  Jag har tagit chansen att använda skrivandet till något av ett forskningsarbete, har till exempel pratat med olika människor som har de här känslorna, läst om det. Personerna i boken söker svar och hittar även en del sådana, men jag vet inte vad i det som är rätt.

Det känns som att Pär Östling skildrar ett typiskt nutidsfenomen.

-  Jag tror att människorna alltid haft de här känslorna lika mycket, men de får större konsekvenser i dag. Det finns inte sociala och ekonomiska faktorer som tvingar oss att hålla ihop.

Det har gått fyra år sedan debutromanen kom, men Pär Östling har inte känt sig stressad att snabbare komma med en ny bok. Han arbetar med rehabiliteringsfrågor på Arbetsförmedlingen i Bollnäs och utbildar sig på halvtid till folkhögskolelärare.

Framför allt vill han undervisa på skrivarlinje. Sådan gick han själv på folkhögskola och det hade stor betydelse för honom.

-  Jag skriver rätt långsamt och läser långstamt. Den förra boken fick på sina håll rätt bra kritik, men den såldes inte särskilt mycket, så jag har inte känt någon press att följa upp en succé.

Visst vill han skriva fler böcker, men har än så länge ingen ny på gång.

-  Nu har jag köpt ett trähus och vill snickra på det. Och så ska jag meka med bilen, ler han.

Aldrig stanna kvar, ges ut i slutet av augusti på Ordfront förlag.

Mer läsning

Annons