Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokmässan: Mingel med stort och smått

/
  • Jens Ahlbom och Annette Wilhelmsson har gjort en tredje konstbok för barn, Monsiur Magritte.
  • Kajsa Norman, från Hudiksvall, kunde presentera två egna böcker på bokmässan. Dels hennes skildring av nationalistiska boer i Sydafrika, Blood River, dels den rykande färska boken Den som tröttnar förlorar. Kampen om Venezuela.
  • Malin Åhman och Frida Olsson, med förlaget 2HappyHearts höll föredrag och sålde böcker i montern som fem kreativa hälsingekvinnor stod för.
  • En av de mest frispråkiga och framstående människorättsaktivisterna på bokmssan är Masha Gessen, som signerade sina böcker.
  • En lång mänsklig kedja i protest mot Ungerns stängda gränser och för ett humant flyktingmottagande, Refugees welcome.
  • När Ungerns monter skulle invigas protesterade översättare och författare med plakat där de uppmanade besökarna att vända ryggen till.
  • Hovsångerskan Siv Wennberg från Timrå, var glad att kunna presentera sina memoarer, Jag sjunger ut! Ett dramatiskt sångarliv.
  • Viveka Sjögren var en av alla författare och mässbesökare som deltog i den mänskliga kedjan som protest mot Ungerns inhumana flyktingpolitik.

Smått och stort blandas hejdlöst på bokmässan i Göteborg. Men medan man går runt bland montrar och olika program dyker det alltid upp någon man känner.

Annons

Politiken genomsyrar årets mässa, med diskussioner om flyktingkatastrofen, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Som vid invigningen eller när Författarförbundet och svenska PEN bildade en mänsklig kedja med hundratals mässbesökare som nådde ända fram till Ungerns monter. En av de många som deltog var författaren Viveka Sjögren, Delsbo, som ju också skrivit om barn på flykt.

Läs här om hennes och andra författares böcker om barn på flykt.

Kanske var det ändå lite synd om de enskilda ungerska författare som i stället för att berätta om sin litteratur måste försvara eller kommentera sitt lands politik. Men det var nog ofrånkomligt eftersom det var det ungerska Balassi-institutet som var mässans samarbetspartner, inte de enskilda författarna.

Hudiksvallsbördiga journalisten Kajsa Norman som nyss kom ut med en intressant bok om nationalistiska boer i Sydafrika, Blood River, har nu också släppt sin nya bok om Venezuela efter Hugo Chavez. Hon berättade om sina böcker i en monter på bokmässan.

Läs recensionen av Blood River här .

I en annan monter stod hovsångerskan Siv Wennberg från Timrå med sin självbiografi Jag sjunger ut! och det gjorde hon även med sin sopranstämma på mässgolvet.

Författaren och journalisten Hans Lidman från Edsbyn är föremål för en biografi, Längs stigarna med Hans Lidman, som kommer att recenseras här i morgon. Författarna Göran Eriksson och Hans Malmsten satt i montern hos Gidlunds förlag och signerade exemplar.

Fem hälsingekvinnor turades om att hålla föredrag och presentera sina böcker i en monter på mässan. De gladdes över många intresserade besökare och nya kontakter. När jag gick förbi stod Alwa Woxlin, Bollnäs, där tillsammans med Malin Åhman och Frida Olsson, Söderhamn.

På plats på mässan var också illustratören Jens Ahlbom, Hudiksvall, som både presenterade boken Pelle och världsarvet tillsammans med Ann-Sofie Jeppson, och sammanstrålade med Annette Wilhelmsson som han gjort en konstbok för barn tillsammans med, Monsieur Magritte.

Hundratals seminarier och monterprogram har besökarna på mässan att välja bland, och här finns många teman och författare att spana in. Efter en eller ett par dagar på plats är hjärnan ganska utmattad och intrycken tar tid att smälta. Men den inspiration och energi man fått av alla möten räcker länge.

Mer läsning

Annons