Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyandligt sökande efter rötter

/

BOK: Den som har saknat Lena Anderssons Ester Nilsson får en ny frände i Inger Edelfeldts nya roman, skriver Kristian Ekenberg.

Annons

Gubbjäveln blir plötsligt Jesus. När Anna får veta att mamman blivit våldtagen, och att det är denna man och inte den man som hon trott var hennes pappa, som är den biologiska fadern, söker hon efter sina rötter.

Som väntat är fadern inte vad hon önskade att han skulle vara. Hon ger sig inte tillkänna utan går vidare i livet, utbildar sig till journalist och kommer en dag i kontakt med den åldrade fadern igen. Efter en stroke har han blivit ett slags guru. Elakheten har ersatts av en ljus mildhet. Han kallar sig Muni Ra i stället för Konrad. Hårt kontrollerad av hennes halvsyster botar han sjuka på gården, där en sekt växer fram kring hans kärleksbudskap.

Ett visst mod krävs av Inger Edelfeldt för att bryta mot åsiktskorridoren. Eller är ”Fader vår” ett tecken på att nyandligheten håller på att accepteras även utanför den veckotidningsvärld där Anna arbetar? Edelfeldt ger en tämligen rosenkindad version av new age-världen, där de mystiska krafterna aldrig på allvar ifrågasätts.

Den som har saknat Lena Anderssons Ester Nilsson får en ny frände i Anna, om än inte lika analyssäker. Anna dras snarare handlöst med i känslostormarna när hon trånar efter stjärnadvokaten – en gång utsedd till Sveriges sexigaste man – som intresserar sig för Muni Ra efter att dottern blivit helad på gården. De mer djupsinniga frågorna kring Gudstro och andlighet varvas med en banal, oförlöst kärlekshistoria.

”Fader vår” erbjuder underhållande läsning, åtminstone de första två tredjedelarna. Jag saknar dock motstånd i texten. Den naiva grundtonen tycks infektera även språket. Slutet är snopet och hastigt avverkat, som om Inger Edelfeldt själv har tröttnat på sin nyandliga romanvärld och stänger ner den snabbt. Kanske är den snopna känslan ändå det mest realistiska i berättelsen.

Mer läsning

Annons