Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mörkret som gick att bryta

/
  • Malala Yousafzai och hennes far Ziauddin i Oslo med bland andra Norges statsminister Erna Solberg och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon.

Hon är den yngsta Nobelpristagaren genom tiderna - Malala Yousafzai, vars öde grep en hel värld.

Annons

Det var när hon som 14-åring blev skjuten av talibaner i en skolbuss hemma i Swat i Pakistan. Hennes brott var att hon stod upp för flickors rätt att gå i skolan. Här är hennes självbiografi, skriven för andra ungdomar.

Malalas gärning började ju inte där i bussen. Från elva års ålder hade hon varit en offentlig person som oförväget höll tal, framträdde i tv och pläderade för flickors rätt till utbildning, och drömmen var att bli politiker. Ett sådant barn kommer sällan från ett genomsnittligt hem och i boken framstår också i synnerhet fadern som en mycket speciell människa. Mitt i en kultur som betraktar flickor som svaga och beklagansvärda, andra klassens medborgare, driver han en flickskola. Här säger han till sin son, Malalas bror: "När Malala blir premiärminister kan du bli hennes sekreterare".

Men samtidigt är Malala en högst vanlig tjej som fnissar med kompisarna, tjafsar med sina bröder och kollar på skräpserier på TV. I boken får man inblick i ett ganska vanligt tonårsliv - men också i hur komplicerad en instabil stat som Pakistan är, där regeringen på något vis menar väl men inte klarar av att agera och där terrordåden hela tiden ligger på lur. Och där folk är så outbildade och okritiska att en radiopredikant kan få dem att tro att människor som mördar barn och tvingar halva befolkningen i livslång husarrest är sända av Gud.

Mod blir ofta överromantiserat. Att våga stå upp mot förtryckare är svårare i dag än på Robin Hoods tid, för också den skickligaste och modigaste är rätt chanslös mot ett automatvapen. På flera ställen i läsandet står man med känslan av att världen är på väg in i ondskan. Om mörkermän kan få gehör och lägga hela samhällen under sig i en värld som har vetenskap och teknik, utbildning och demokrati - vad återstår då att göra?

Men samtidigt finns det mekanismer i godheten som tycks handla om mer än en människas mod, men som kan sättas i gång av det. "De sköt för att tysta mig. Och i stället lyssnar en hel värld på mig", skriver Malala. Den kortvuxna lilla tjejen skriver också: "Jag bad Gud att göra mig längre. Han hörde min bön och lät mig växa ända upp till himmelen".

När sådant händer är det som om en magi verkar, som om godheten ändå har en sorts trumf på hans. Detta är viktig läsning för både unga och äldre. Därför att den berättar om världen som den faktiskt ser ut, men också för att den visar att inte är för sent att göra den bättre.

Mer läsning

Annons