Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krig, katter och en kärlek som aldrig rostade

/
  • Amerikanska soldater i segertagen under andra världskriget.

Boowie och farmor är superkompisar. Men när farfar dör försvinner farmor plötsligt. Efter ett tag kommer ett brev till Boowie och hans familj med hennes dagbok sedan hon var tolv, och ur den rullas en fantastisk historia upp.

Annons

Det är 1943, andra världskriget pågår och Lily, som farmor heter, har fullt upp att hantera den nya läraren Mrs Blumfelt, de evakuerade barnen som kommer från storstäderna, att pappa är ute i kriget och byn full av soldater – och den älskade katten Tips, som har en tendens att rymma. Bomber faller, stranden är minerad och taggtrådsavspärrad – och en dag kommer påbudet att 750 familjer måste flytta från sina hem. Här, vid Devons stränder, ska en gigantisk militärövning äga rum: de allierades styrkor ska träna inför landstigningen i Normandie, Dagen D, en av andra världskrigets mest avgörande händelser.

Men vad gör ett barn när katten fortsätter att försvinna och måste letas upp? Lily trotsar dumdristigt regler och förbud, men som tur är har hon också blivit vän med en amerikansk soldat, som talar till henne som ingen vuxen gjort förut. Den färgade Adie och hans kompis hjälper Lily ur en och annan knipa och knyter band med familjen.

Att sätta in en verklig historisk händelse i ett sammanhang av fiktiva människor är ett standardrecept, och här funderar det utmärkt. Farmors försvinnande gör det hela mycket mer spännande än om hon bara langat fram dagboken, och väl i 40-talet får man en levande skildring av kriget ur ett barns perspektiv, av vardagen för dem som inte låg vid fronten. Både glädje och sorg blir förstärkta av krigets drama; människor visar sig ha helt andra kvalitéer än man först tror – som den konstige Barry som till slut blir som en bror för Lily – och gripande inslag som Mrs Blumfelts vädjan till Lilys farfar och, inte minst, det riktigt maffiga happy end-slutet, bäddat för en och annan tår.

Ibland stöter man i barnboksgenren på en berättelse med mer djup och innehåll än de flesta, och det är inte sällan en historisk berättelse. Detta är en sådan bok, som blir till en värmande historia om människor i en tid då både det hemska och det vackra ställs på sin spets, och en berättelse om en gammal kärlek, stark nog att blomma efter nästan ett helt liv.

Mer läsning

Annons