Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Humorn är det viktigaste verktyget"

/
  • Författaren Jussi Adler Olsen gästar deckarfestivalen Crimetime i Visby.
  • Jussi Adler Olsen har en mängd idéer till fristående böcker som han hoppas kunna få omvandlade till filmer eller tv-serier.
  • Nikolaj Lie Kaas och Fares Fares i en scen ur filmatiseringen av Jussi Adler-Olsens

I Danmark har de filmer som baseras på Jussi Adler-Olsens böcker blivit megasuccéer på bio. I Sverige får de ingen biovisning, de släpps direkt på dvd – och det är författaren glad över.

Annons

– Jag är inte alls nöjd med filmerna. De som gjort dem förstår inte figurerna, och humorn är väck, säger bestsellerförfattaren till TT.

Han har hittills publicerat sex böcker om avdelning Q vid den danska polisen, en avdelning som försöker lösa gamla fall, så kallade cold cases. Sammanlagt ska det bli tio böcker.

– Jag ser det inte som tio separata böcker, utan som en sammanhängande berättelse, uppdelad i tio kapitel. I nummer sju, åtta och nio får vi veta allt vi hittills inte fått veta om de tre huvudpersonerna och så tar allt slut i nummer tio.

Hittills har två böcker, "Kvinnan i rummet" och "Fasanjägarna", blivit film med Nikolaj Lie Kaas och Fares Fares i huvudrollerna. De har båda blivit mycket stora succéer på bio i Danmark. En tredje film är under inspelning.

– Det blir också en fjärde, men inte mer. Jag känner de som skulle göra filmerna, jag trodde det skulle bli bra, men...

Nu hoppas han i stället på samarbetet med den amerikanska manusförfattaren Scott Frank, som bland annat skrivit "Out of Sight", "Get Shorty" och "Minority Report". Han jobbar just nu med att skriva manuset till en tv-serie baserad på "Kvinnan i rummet", där handlingen flyttas från Köpenhamn till Boston.

– Att han hörde av sig gjorde mig lycklig in i själen. Att göra tv-serie innebär ju att man kan gå mer in på djupet än tidigare, och vi gör så många säsonger som känns rätt.

Större än Jussi Adler-Olsen är i hemlandet Danmark är det svårt att bli som författare. Han är också oerhört populär utomlands och publicerats i 47 länder. Utmärkande för hans böcker är att han lyckas kombinera brutala kriminalintriger och politisk kritik med stora doser humor.

– Humorn är för mig som dansk det viktigaste verktyget. Allt sedan Anders Fogh Rasmussen blev statsminister, vilket var en katastrof och som gjorde att alla polariserades, har det varit viktigt att kommunicera och bygga en bro med hjälp av humor i stället gör att vifta med pekfingret. Och så är det ju svarta ämnen i mina böcker. Det behövs humor.

Under arbetet med Q-böckerna har han också skrivit den helt fristående "Alfabetshuset" och har en mängd andra idéer till fristående böcker som han hoppas kunna få omvandlade till filmer eller tv-serier.

– Jag har en kommande bok som heter "Hon tackade Gud", som kan bli en serie i tre avsnitt och där ett svensk produktionsbolag är inblandat.

Mer läsning

Annons