Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon som avskyr att vara coolast i klassen

/

Åh, vad jag gillar att Rebecka Åhlund inleder sin senaste ungdomsroman Ibland blir skogen vred med ett Twin Peakscitat, I’ll advise you to keep your eye on the woods.

Annons

Hon har skrivit en riktigt spännande spökhistoria, lagom läskig för dess tänkta ålder (nio till tolv år). Det är sommarlov och kollo och det kittlar i hjärnan och är alldeles varmt i hårbotten och det kvillras i magen. Åhlund har ett riktigt bra eget språk.

Kollobarnen får absolut inte gå in i skogen, säger föreståndaren. Något de så klart gör under sena nätter för att ta reda på mer om myten som säger att skogen är vred.

Skogen ser dem och vill visa dem något och skogen ger och skogen tar och till och med jag som är vuxen blir rädd. Myten om Den fallna jungfrun handlar om en kvinna som går runt i skogen för att leta efter sitt barn och ibland kan man höra barnskrik i skogen på nätterna och det är riktigt välgjort.

Det är inte på grund av spökhistorien jag drar mig för att läsa den här boken för min nioåring, nej det är rökningen och vissa uttryck. Någon har fittat till sig och elementen går för för full patte och antingen är jag för pryd eller en nioåring för liten, jag vet inte riktigt. De coola ungdomarna röker och när huvudpersonen Ella iakttar rökarna tycker hon att det ser mysigt ut. Något som sammanför dem, något att ha tillsammans, att alltid ha något att prata om. Om man kan välja, vilket man kan när man skriver en bok, eftersom bokstäverna är lika fria som luften, varför då skriva om rökning i positiva termer inför barn? Att i ungdomsböcker skriva negativt om rökning blir säkert kontraproduktivt, men varför nämna rökning över huvud taget?

Jag skulle så gärna läsa en ungdomsbok om den tuffa tjejen som äntligen får vara sig själv. Som slipper gå ut och busa på nätterna på kollot, slipper röka och slipper hångla med olika killar varje helg. Som får följa sitt hjärta och lägga sig tidigt på kvällarna och pusta ut. Som slipper sminka sig till en persona som hon inte ens tycker om.

Boken om en fjortonårig tjej som tyngs av en stor hemlighet och den är att hon avskyr att vara den coolaste tjejen i klassen, att hon mest av allt drömmer om att få vara hemma på lördagskvällarna och lyssna på P2 med sin mamma. Boken om den fjortonåriga tjejen som slipper leva ett liv som bara är fejk, som slipper bråka och vara otrevlig mot andra och istället får göra alla de saker hon verkligen vill, som äntligen får börja andas.

Mer läsning

Annons