Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hockeykillen Pelle Puck skjuter igen

/
  • Bengt Ingelstam i Ånge med alla sina och Jens Ahlboms fem Pelle Puck-böcker.

Bengt Ingelstams sympatiske hockeyhjälte Pelle Puck är tillbaka för femte gången. Nu återvänder han till Mittnäs efter att ha bott en tid i den större orten Kubiksvall.

Annons

Men hockeyspelet är inte lika roligt längre. Han blir uppflyttad till en grupp där han inte riktigt räcker till, det gamla kompisgänget är inte längre vid hans sida och han är inte längre speciell. I och för sig har Pelle fått kämpa sig till framgångarna förr, det är ett av de trevliga dragen hos honom. Och sådana fasövergångar är något många kan känna igen sig i.

LÄS MER: Pelle Pucks illustratör Jens Ahlbom ställer ut

Också på det privata planet händer det saker. Varför Bella har varit så obalanserad visar sig när hennes pappa måste avtjäna ett fängelsestraff för rattfylla och hon blir fosterbarn i Pelles familj. Det händer läskiga saker i pappans tomma hus, och vi får möta en sorts sportsupportrar som inte är så trevliga.

LÄS OCKSÅ: Mer hockey- och matchsnack

Men att vara med Pelle är trevligt. Han är en god människa utan att vara odrägligt helgonlik. Han är lugn, fridsam, planerande och lillgammal; långt ifrån en traditionell tuffing och det är bra att författaren - som han brukar - vinnlägger sig om att inte förstärka bilderna av hur en person ska vara för att fylla en viss roll. Även om Pelleböckernas syfte till stor del är att få sportungar att läsa har även icke-hockeyfans behållning av dem. Det är inte bara match på match, träning på träning; det är relationer, vänskap, familjehändelser - all litteraturs kärna.

LÄS MER: Nedsläpp för Pelle Puck

Mer läsning

Annons