Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett världskrig i bilder

/

Det Stora Kriget var förstås första världskriget. Men det som verkligen utkämpades över hela världen, dödade flest människor och efteråt har fascinerat mest eftersom det har kunnat ges en så tydlig dramaturgi med hjältar och skurkar, är andra världskriget.

Annons

Den här boken fångar kriget i bilder, bilder och åter bilder. Texterna är korta och enkla, ger en översiktlig bild av krigets förlopp och förklarar uttryck som man snappat upp men kanske inte vet så mycket om, som Slaget om Storbritannien, blitzen, Operation Barbarossa. Man får också förståelse för varför det kallas världskrig. Även om England är Tysklands huvudfiende (och bokens tillkomstland) ägnas mycket utrymme de andra fronterna: Afrika, där Tyskland ville erövra Egypten för att komma åt arabiska oljefält, Asien där Japan la beslag på gamla franska kolonier och kom att dra in USA i kriget, umbärandena under de ryska vintrarna och sjökriget som skulle tvinga England på knä. Det berättas om spioner, Enigmaknäckandet och motståndsrörelser, om livet hemma (fast väl mycket inriktat på industriproduktion och inte på vardagsliv).

Boken tar de allierades perspektiv och klargör det redan från början. En brist är att väldigt lite sägs om första världskriget, som var den stora chocken för världen, den händelse som kom att forma 1900-talet. En annan är att Hitler ensam får förkroppsliga Tyskland; väldigt lite nämns om andra partitoppar. Och att Norge och Danmark knappt nämns gör väl boken fattigare ur svensk synvinkel.

Men bilderna gör skildringen levande – ransoneringskuponger ger till exempel mig verklighetskänsla; jag har kvar mina farföräldrars – och fast texten är snuttifierad och bitvis rumphuggen får man en bra kronologisk uppfattning och insikt i lite av varje. Som allmänbildning har boken mycket att ge, även vuxna. Och man får en god känsla för vilket ofattbart slöseri ett krig är, med liv förstås, men också med råvaror, möda och engagemang.

Mer läsning

Annons