Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den svåra konsten att synas i vimlet

/
  • Malin Åhman, Susanna Nordlund, Alwa Woxlin, Frida Olsson och Carina Aynsley åkte ner till Göteborg redan på onsdagen för att bygga upp sin gemensam förlagsmonter på bokmässan som öppnar i dag.

Fem hälsingekvinnor har gått samman för att synas i mängden på bokmässan i Göteborg som invigs i morgon torsdag.

Annons

Hur gör man om man är ett litet förlag och vill presentera sina böcker på den stora bokmässan i Göteborg, där hundratals små och stora bokförlag, företag, myndigheter, litterära sällskap med flera göra allt för att synas?

Kanske gör man som Malin Åhman, Frida Olsson, Susanna Nordlund, Alwa Woxlin och Carina Aynsley. Man går samman i en gemensam monter och planerar in ett digert program med boksläpp, bildvisningar och föredrag under mässans alla fyra dagar.

– Jovisst, utbudet på bokmässan är obegränsat det är lätt att drunkna i mängden. Men om man planerar väl och vet vad man vill så går det att få fram sitt budskap, säger Alwa Woxlin, som driver bokförlaget K&R i Bollnäs.

Alla fem har kopplingar till Hälsingland, det är bara Järvsöbördiga Carina Aynsley som bor i Sundsvall för tillfället. Tillsammans står de för en bred utgivning av allt från barnböcker och läroböcker till haikudikter och böcker om stresshantering, kreativitet och personlig utveckling.

En ganska spretig samling med andra ord, men det handlar om böcker som på olika vägar hittar ut. Monterprogrammen på bokmässan har redan marknadsförts i sociala medier och på bokmässans hemsida. Mässan är ytterligare ett sätt att visa sig och nå en rikstäckande läsekrets.

Malin Åhman och Frida Olsson i Söderhamn har nyligen startat ett eget förlag, 2HappyHearts. Frida har skrivit boken "7 timmar – Haiku by Frida" som hon ska berätta om på mässan förutom att föreläsa om kreativitet under titeln "Personlig utveckling genom disciplin, dikter och drivkraft". Kompisen Malin Åhman har, förutom att översätta haikudikterna till engelska, även skrivit boken "Medarbetarens Medvetenhet – motarbetarens motivation".   

– Mässan i sig ser jag som ett äventyr med möjligheter att ge och få inspiration och kontakter. Att som "nybörjare" uppleva bokbranschen i ett större sammanhang, säger Malin Åhman.

Carina Aynsley är en produktiv skribent med eget företag, novellist och bloggare. Hon har rest till Nepal som volontär och hon medverkar även i den nya novellsamlingen "Med pirrande mage och stapplande steg – för barn som börjar skolan", som släpps på mässan. Hon berättar också om kvinnoöden i olika delar av världen.

– I början av 2012 var jag volontär i Nepal i tre månader och när jag kom hem sammanställde jag min blogg till bokform: "Ajj La Vjoo – 90 dagar i Nepal". På den vägen är det. Under 2013 gick jag ett par författarkurser och har sedan fått ett tjugotal noveller publicerade. På bokmässan kommer jag att släppa min första kortroman, som heter "Grannen from hell". Den är så ny att den kommer att landa i Göteborg direkt från tryckeriet, berättar Carina Aynsley. 

Susanna Nordlund växte upp i Hudiksvall, men efter många år utomlands, i New York och på Hawaii, har hon nu landat i Bollnäs och driver utbildningsföretaget Inspired by Hawaii.

– Mina två böcker heter "Stolt, stark & effektiv – inspireras av Hawaii och bli mer av den du egentligen är" och "Aloha de-stress".

För Alwa Woxlin och förlaget K&R är bokmässan inte den första.

– Det är viktigt att man är flera som jobbar tillsammans, för man orkar inte stå själv hela tiden. I år kanske jag får tid att se lite mer av mässan och inte bara stå i montern hela tiden, säger hon.

På egna förlaget har hon en lång lista över böcker hon själv och andra författare skrivit. Hennes monterprogram handlar bland annat om handstilens betydelse för inlärning och hjärnans utveckling, svenska för nybörjare (på somaliska) och avslappning för barn.

Totalt 35 punkter innehåller de fyra dagarnas monterprogram. Så det vill till att schemat hålls.

– Det roligaste är att det finns ett sådant sug efter böcker. Boken överlever det digitala, säger hon.

För den som åker ner på mässan och är nyfiken på de fem hälsingekvinnornas monter så hittas den på A02:54.

Mer läsning

Annons