Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den nya politiska klassen i Sverige

/
  • Bengt Ericson skriver i sin bok

Hur mår demokratin i Sverige? Vilket är förhållandet mellan styrande och styrda?

Annons

Bengt Ericsons ”Den härskande klassen” inleds med en liten berättelse om hur Gustaf Reinfeldt, född 1993 – avlad av de politiska djuren Filippa och Fredrik Reinfeldt – utan några som helst meriter väljs in i Solna kommunfullmäktige 2014.

Politiker som den nya adeln, där privilegier ärvs. Det låter bekant. Anders Isaksson har ju skrivit utförligt om problemet: ”Den politiska adeln – Politikens förvandling från uppdrag till yrke”, 2002. Ericson visar att situationen blivit värre sen dess. I vårt land har utsöndrats en politisk klass.

Han skriver också förtjänstfullt om hur denna klass bestämmer sina egna politiska villkor. Den sätter sina egna löner och arvoden, fixar förmåner och traktamenten. Och – inte minst – partistödets storlek. På så sätt har partierna blivit ekonomiska oberoende och behöver inte längre medlemsavgifter. Det innebär att medlemsskaran stadigt sjunker, dock med viss uppbromsning inför det senaste valet. Idag är knappt 3 procent av medborgarna medlemmar i något parti.

Ett annat fenomen är att riksdagsledamöterna förvandlats till lydiga knapptryckare. De röstar enligt partiledningens direktiv. Egna tankar tolereras inte. Disciplinen är nästintill total.

Om man tycker att politikens torva är för mager, finns det grönare gräs utanför riksdagshuset. I synnerhet för toppolitiker. Göran Persson, Ulrika Messing och Tobias Billström m fl har gått till PR-industrin, Björn Rosengren, Per Nuder och Thomas Östros till storfinansen.

Ideologier och övertygelser tycks vara en tunn fernissa. I Sverige finns inte några karensregler som i andra länder

Den allra största förändringen i svensk politik är, menar Ericson, kommunreformen då man i ett slag minskade antalet kommuner från 2500 till 278. Lekmannapolitikern raderades ut. Effektivitet gick före politiskt engagemang. Demokratin utarmades.

Ericsons skildrar omvälvningarna i svensk politik de senaste sextio åren. Boken är bitvis lite fladdrig, ibland populistisk men värdefull för den som vill förstå Sverige.

Folkstyret har blivit mer styre och mindre folk.

Mer läsning

Annons