Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokrecension: Norska polisen jagar seriemördare

/

Annons

Grottmannen

Jørn Lier Horst

Lind & Co

Brottsutredaren William Wistings granne hittas i sitt hem efter att ha legat död i månader. På en julgransodling hittas en okänd man utan id-handlingar. Två tragiska dödsfall till synes utan koppling.

Men i den okända mannens kläder finns en lapp med fingeravtryck som visar sig tillhöra en efterlyst, amerikansk seriemördare. William Wisting och den norska polisen står plötsligt inför en gåta som de inte har någon erfarenhet av att hantera och insatserna höjs på alla plan.

Samtidigt försöker Wistings dotter, journalisten Line, pussla ihop ett reportage om den döde grannen. Det ska bli en tragisk berättelse om en ensam människa utan några nära relationer. Men något i den dödes bostad gör att hon börjar ifrågasätta sin arbetshypotes.

Lier Horst är svåröverträffad när det kommer till att berätta om det systematiska och ofta fruktlösa letandet ur polisens perspektiv. Väldigt sällan spektakulärt, men trots det spännande och med tydligt driv. I Grottmannen lyckas han kombinera en bra intrig med ett engagerat och trovärdigt berättande och resultatet blir en deckare som faktiskt överträffar hans senaste, den prisbelönta Jakthundarna.

Mer läsning

Annons