Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blunda inte för det obekväma!

/

Vi lever i en ängslig tid. En tid när även äldre litteratur rensas bort för att dess åsikter är förlegade och kanske rent av kränkande. Visst kan jag förstå känslorna inför Tintins äventyr med mycket rasistiskt tankegods och skräp. Men att rensa bort seriealbumen från Kulturhusets bibliotekshyllor i Stockholm skrämmer mig. Även om beslutet togs tillbaka under tisdagen är tendensen tydlig.

Annons

Hur ska vi då förhålla oss till Pippi Långstrump vars far i äldre upplagor var "negerkung i Söderhavet"? Eller äldre barnlitteratur över huvud taget där andra kulturer än de västeuropeiska och nordamerikanska antingen är skrämmande farliga eller i alla fall exotiska?

Jag tror att vi är inne på en mycket farlig väg om vi börjar rensa ut olämplig litteratur. För börjar detta få fäste vet vi inte var vi hamnar. Nog har jag fått i mig mer än lovligt patriarkalt synsätt genom allt mitt läsande, där kvinnorna verkligen betraktas som något lägre stående - ska vi plocka bort nästan hela världslitteraturen?

Den enda vägen framåt är att föra in många fler böcker som ger en annan syn på mångkultur och jämställdhet. För litteraturen är oslagbar när det gäller att förse oss med diskussionsunderlag och argument.

Använd Tintin i skolan för att diskutera kolonialism och hur vi själva påverkats av de bilder vi fått med oss från livets början och framåt!

Att blunda för det obekväma är aldrig en bra strategi.

Christina Busck

Mer läsning

Annons