Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blodbad och elektromusikal på kontor

/
  • Moqi Simon Trolin regisserar det dansksvenska blodbadet på Hipp i Malmö.
  • Anna-Lena Efverman gör Bert Karlsson i Gertrud Larssons nyskrivna
  • Gina Dirawi och Claire Wiholm spelar båda Donna Juanita på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.
  • Ester Claesson, Staffan Göthe och Lina Englund i nyskrivna

Britney Spears, Bob Dylan, Patrik Sjöberg och Bert Karlsson står alla i centrum för olika urpremiärer i höst. Den nyskrivna dramatiken omfattar även ett dansksvenskt blodbad samt en elektromusikal i kontorsmiljö.

Annons

Musikal på folkbokföringskontor? Folkteatern i Göteborg letade efter en miljö där sången skulle krocka maximalt med miljön när det visade sig att dramatikern Alejandro Leiva Wenger både ville skriva musikal och hade jobbat på Skatteverket. Hans "Folkbokförarna" handlar bland annat om en kvinna som vill skaffa id-kort men som visar sig vara registrerad som död.

– Det är vardagsdramatik på arbetsplatsen, en miljö som egentligen de flesta har någon relation till, säger Frida Röhl, regissör och konstnärlig ledare på Folkteatern.

På Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm har Erik Norberg tillsammans med regissören Johanna Garpe dammat av Hasse och Tages på sin tid utskällda revyfilm, "Spader Madame". Den nygamla musikalföreställning heter "Donna Juanita" och beskrivs som en fri fantasi utifrån originalet. Huvudrollen som Don Juans syster, Anita från Kramfors, görs av den teaterdebuterande Gina Dirawi och av Claire Wikholm.

Två helt nyskrivna pjäser handlar om malmbrytningen i norr. Anders Duus "Dagbrott" för Riksteatern och Norrbottensteaterns “Mávssaheapmi /Hevn" av den samiske dramatikern Sven Henriksen presenteras båda som dramer om gruvbrytning, arbetstillfällen, miljövärden och samiska intressen. Miljöproblematiken, eller snarare undanträngningen av den, finns med även i Christina Ouzounidis nya pjäs "Flyktdjur" på Teater Galeasen i Stockholm.

Bob Dylan-nördarna tar sig upp på teaterscenen i Dennis Magnussons och Dennis Sandéns "Dylansällskapet" som får urpremiär på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Men än själva musiken är det manlig vänskap som står i centrum.

Turteatern i Kärrtorp utanför Stockholm fokuserar i stället på kvinnorna och popindustrin, i Py Huss Wallins "Britney", som får urpremiär den 5 november.

På Dalateatern har Kickan Holmberg och Mats Kjelbye dramatiserat Patrik Sjöbergs utlämnande självbiografi, "Det du inte såg", där han berättade om hur han som barn blev utsatt för sexuella övergrepp av sin tränare.

Malmö Stadsteater inleder hösten med att vara fördomsfull. De dansksvenska stereotyperna härleds till "Stockholms blodbad", en ny komedi av Lucas Svensson om Kristian II:s svenskslakt i Gamla stan.

Själva slakten berodde eventuellt på spriten, enligt regissören Moqi Simon Trolin.

– Det blir mycket blod, framför allt på slutet.

Erika Josefsson/TT

Mer läsning

Annons