Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blake tänker i toner och ackord

/
  • Den brittiske musikern James Blake ser inte sin musik som en produkt. Han ser inte sin musikresa som en karriär heller. Han talar om musik som en nödvändighet, och har som enda mål att hela tiden skapa något nytt.

"Hajp" är ett slitet ord, men det beskriver James Blakes karriärskjuts bra. Innan britten spelade för en fullsatt Way Out West-kyrka, tog han sig tid att prata om musikbubblan han lever i.

Annons

Det sägs att soulmusiken såg dagens ljus på sena 1950-talet. Genren dubstep kom till runt millennieskiftet. Londonbon James Blake föddes 1988, och kombinerar de två musikstilarna på ett sätt som får både kritiker och fans att applådera.
I våras släppte James Blake sitt självbetitlade debutalbum. Han medger att medias stora intresse gav honom en skjuts, men egentligen ser han inte sitt musikskapande som en karriär. Det är snarare ett behov, som har funnits där sedan barnsben.
- Jag tänker bokstavligen bara i musikaliska termer - toner och ackord. Så jag behöver min manager som tänker åt mig. Jag vet inte vad jag skulle ta mig till om jag inte fick göra musik. Jag har haft tur, som har vuxit upp i en slags bubbla. Vi var inte rika, men jag visste att jag kunde göra musik även om det inte gav pengar.

Under uppväxten satt James Blake ofta ensam på sitt rum vid pianot och datorn. Nu spelar han inför stora folkhav, men han verkar inte riktigt ha greppat storheten i det. När han spelar sin musik kan han glömma allt annat.
- Ibland känns det som att jag spelar på mitt rum. Men ibland känns det som att jag blir bevakad. Det är olika från gång till gång, men det är kul när publiken är där och blir berörd.
Innan albumsläppet hade James Blake knappt varit utanför London, men nu har han turnerat och samlat intryck. Hans mest minnesvärda ögonblick var när han träffade sina egna idoler: Bon Iver och svenska The Tallest Man On Earth.
- Det var spännande! Att träffa dem och märka hur trevliga de är, visade att folk kan vara framgångsrika men ändå ha fötterna på jorden.

James Blake har spelat i Sverige en gång förut - i våras på Södra teatern i Stockholm.
- Det var en väldigt speciell föreställning. Jag hade ingen relation till Sverige innan, men nu hoppas jag att vi får ett fortsatt, långt förhållande! säger Blake och ler.
Innan årsskiftet förväntas han ge ut en ny skiva. Den är inte färdig än, men kommer att bli kortare än ett album och bjuda på helt nytt material.
När man pratar musik med James Blake, låter det som att musiken är en slags parallell värld. Som en bubbla som omsluter honom. Gör han verkligen musiken helt planlöst, utan mål? Nej, det finns faktiskt ett mål. Ett enkelt men stort.
- Att alltid skapa något nytt.
Rebecka Ljung/TT Spektra
rebecka.ljung@ttspektra.se

Mer läsning

Annons