Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergmans drömmar sålda på auktion

/
  • Några av de lappar som Ingmar Bergman skrev till sin hushållerska Anita Haglöf. 
Foto: Stockholms auktionsverk

21 nedtecknade drömmar och 32 handskrivna lappar såldes på onsdagen för närmare 100 000 kronor på Stockholms auktionsverk. Så var det heller inga vanliga papperslappar som gick under klubban, utan regissören Ingmar Bergmans anteckningar.

Annons

Medieintresset för auktionen där Bergmans hushållerska Anita Haglöf sålde den avlidne regissörens anteckningar har varit stort. Men i budgivningen deltog endast en handfull intressenter och till slut stod kampen mellan två personer i auktionssalen. Stockholms auktionsverk avslöjar inte vem som köpte drömanteckningarna för 41 650 kronor eller de prosaiska meddelanden från Bergman till hushållerskan för 53 900 kronor, men informationschefen Anna Hamilton säger att de gick till en privatperson.
- Det var ett ganska förväntat pris - men ändå ett bra pris för några papperslappar med blyertsanteckningar på.
Vad stod det då på lapparna? Här är två exempel: "Den nya osten är kass smakar inget" och "Kära goda Anita! Tack för att du skrämt bort spökena och tack för alla andra omsorger. Vännen Ingmar".
Om köparen skulle vilja publicera anteckningarna måste han/hon vända sig till Ingmar Bergmans dödsbo för ett godkännande. Men redan nu står det klart att Ingmar Bergmans efterlevande kommer att vara mycket restriktiva med sådana tillstånd.

Fotnot: Priserna är inklusive inropsavgifter.


Sara Ullberg/TT Spektra
sara.ullberg@ttspektra.se

Mer läsning

Annons