Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Barnen har intagit stället"

/
  • Elin Folkesson och Karin Forsgren Anderung driver verksamheten i Litteraturhuset Trampolin.

Den unika satsningen på barns berättande har blivit en framgångssaga och från hela länet strömmar barn till Litteraturhuset Trampolin i Sandviken.

Annons

Satsningen är unik i Sverige. Ett litteraturhus är inte ett bibliotek, det är viktigt att påpeka, Trampolin arbetar snarare med berättande och barn i bred bemärkelse. Många av aktiviteterna leder fram till utställningar i det egna galleriet Tillgången. De jobbar med att låta leklusten kanaliseras i ett mer konkret berättande. Elin Folkesson, som är en av de två anställda i Trampolin, berättar till exempel om barnen som försvann iväg och kom tillbaka utklädda som de tre karaktärerna Doktor Anka, Polispiraten och fru Snorkråka. Utifrån den leken har nu flera filmer gjorts.

– Så har vi arbetat mycket, tagit fasta på någonting som sker spontant och utvecklat det.

Från början var det ganska öppet, ni ville inte styra hur barnen skulle agera. Har det blivit som ni tänkt?

– Barnen har intagit stället, absolut. De kommer hit och vet precis vad de vill göra för någonting.

Karin Forsgren Anderung, som också arbetar i projektet, poängterar vikten av att rummen är öppna, till skillnad från mer pedagogiska rum som skapats för att leda barnen i en viss riktning. Mycket tankemöda har lagts ner på miljön i Trampolin, som har tagits fram av barnkulturdesignern Eva-Johanna Isestig.

Litteraturhuset Trampolin är en del av Kulturcentrum i Sandviken och har under det första året tagit emot massvis med barn, både skolklasser och sådana som kommer till Trampolin på fritiden.

– Intresset för studiebesök har varit större än vad vi trodde, vi har varit tvungna att säga nej för vi inte hinner med. Vi prioriterar besök från länet eftersom vi har ett regionalt uppdrag, men det vill komma hit kommuner från hela landet, säger Karin Forsgren Anderung.

Ni var måna om att Trampolin skulle nå alla och inte bara barn med välutbildade medelklassföräldrar. Har ni lyckats med det?

– Det kommer barn hit från alla skolor. Många kommer in från byarna. Och det är stor variation på språken som de som kommer hit har, många nyanlända som inte pratar svenska och kanske inte heller engelska.

I en rapport om Litteraturhuset Trampolins projekttid som skrevs innan huset förverkligades framkommer att politikerna i kultur- och fritidsnämnden inte begrep vad Trampolin skulle bli. Men de såg och förstod entusiasmen hos tjänstemännen och litade på den. I dag är de mycket nöjda.

Karin Forsgren Anderung har arbetat med Trampolin ända sedan det var en vag idé, och hon säger att hon nu får nypa sig i armen för att inte tro att förverkligandet inte bara är en dröm.

– Bara man får se en människa som växer i mötet med kultur kan man känna sig nöjd, och under det här året har vi fått vara med om det många gånger. När man kan se att det betyder någonting för dem att den här platsen finns, säger hon.

Mer läsning

Annons