Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Azar Mahloujian började skriva böcker i Sverige

/
  • Azar Mahloujian kom nyligen ut boken Möter dig i Larnaca, det är hennes femte i ordningen. Om den berättade hon på Bollnäs bibliotek.
  • Författaren Azar Mahloujian.

Fem böcker har hon hunnit skriva vid det här laget, bibliotekarien Azar Mahloujian som anlitade en människosmugglare för att kunna fly från Iran till Sverige.

Det var för 29 år sedan, men hon glömmer aldrig.

Annons

Det är tisdag och i Bollnäs bjuder stadsbiblioteket på en författarafton. Den här gången är det Azar Mahloujian som ska berätta om sina böcker. Och sitt liv.

Innan hon flydde från Iran jobbade hon som bibliotekarie och slogs mot censuren. Precis som många andra demonstrerade hon högljutt, men hon skrev inte.

Det började hon göra först efter några år i Sverige, när behovet av att berätta växte sig allt större.

- Jag flydde, 1982, mitt i kriget mellan Iran och Irak. Från början trodde vi att det skulle pågå några veckor, det tog åtta år innan det var slut. Allt medan västvärden pratade om fred samtidigt som de försåg båda länderna med vapen, säger Azar Mahloujian, när vi får en pratstund med henne.

Men alla var inte lika, Olof Palme har hon ett gott öga till, han ville verka för fred och gjorde vad han kunde.

- Mycket av det jag har varit med om har satt sina spår. 2001 åkte jag tillbaka till Iran, i dag skulle jag inte ens kunna sätta min fot i landet, nu har man fullt upp med att ta livet av varandra, säger Azar Mahloujian.

Den resan utmynnade i den självbiografiska boken Tillbaka till Iran. Totalt har hon gett ut fem böcker varav den senaste "Möter dig i Larnaca" gavs ut helt nyligen.

En politisk thriller kallar hon själv den nya boken där utgångspunkten är ett mord 1989, då Hamid som är politisk flykting i Sverige skjuts ned i Larnaca mitt framför ögonen på sin mor.

De har träffats där för att det ska gå lättare för modern att få ett visum till Sverige.

- Historien är sann, det här mordet skedde i verkligheten och skakade om de flesta från mitt hemland. Men personerna och intrigerna är däremot mina egna, säger Azar Mahloujian och läser ett kapitel ur boken som är fylld av henens egna kunskaper och erfarenheter om iranskt liv, kultur och historia.

Visst längtar hon tillbaka ibland, men det är i Sverige hon har levt de senaste 30 åren och hon vill leva här och nu.

Genom sina böcker och sitt engagemang i samhällsdebatten har hon fått ett nytt hopp som gör det lättare att uthärda.

- Varför fick jag leva när så många människor har stupat? Ibland känner jag skuld, men även ett stort ansvar.

Mer läsning

Annons