Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avrättningsplatser i länet blir konst

/

Konstprojektet kring avrättningsplatser i Gävleborg blir av. Nu får konstnärer som är intresserade anmäla intresse.

Annons

I höstas gick Sveriges Fängelsemuseum ut tillsammans med Region Gävleborg och efterlyste mer information om avrättningsplatser i Gävleborg. Målet var att kunna använda nya kunskaper om dessa platser i konstverk.

LÄS MER: De kartlägger skräckens och dödsfruktans avrättningsplatser

– Det är en del av kulturarvet som nästan helt har osynliggjorts. Vi har glömt att det var så utbrett, sa Desirée Kjellberg, som representerar Sveriges Fängelsemuseum, då.

Nu har projektet fått 2,1 miljoner kronor av Postkodlotteriets Kulturstiftelse. 33 avrättningsplatser i regionen har hittats, använda från sent 1600-tal fram till 1850-tal.

LÄS OCKSÅ: Avrättningsplatser söks

Var finns de bortglömda avrättningsplatserna?

"Hur relaterar dessa kulturhistoriska platser till dödsstraffets fortsatta verkningar runt om i världen, kan dessa tematiskt kringskurna rum förenas med andra platser i fråga om makt, förtryck och brott mot allas lika rätt i vår samtid?" skriver projektledarna i ett pressmeddelande.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Målet är att lyfta fram ett tiotal av dessa avrättningsplatser fördelade över Gävleborg. Hälften av dem ska få en platsspecifik tillfällig konstinstallation.

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här

Mer läsning

Annons