Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Assurs världsomsegling i bild

/

Bombay, Dubai och Bollnäs. Under ett halvår reste fotografen Jens Assur till åtta av världens största städer. Sedan återvände han till sin egen hembygd. På Kulturhuset i Stockholm visas en del av resultatet i hans jätteprojekt "Hunger".

Annons

Längst in i utställningen visas ett bildspel som skildrar arbetet med att odla och föda upp djur på en gård någonstans i södra Sverige. Dyngiga stövlar och en sugga som blir kliad på ryggen. Jens Assur gör ingen hemlighet av att LRF bekostat hela hans projekt, men tycker sig inte ha gjort några konstnärliga eftergifter.
Det inte helt självklart att urskilja en röd linje. I begreppet hunger lägger Jens Assur in väldigt mycket. Hans hunger handlar om bulemisk konsumtion snarare än om svält. Om tusentals nya bilar på en tysk parkeringsplats, om en Lamborghini i Los Angeles. En hunger som får jordens befolkning i alla hörn att fortsätta strömma till de stora städerna.

Folkvandringen från sin gamla hemstad Bollnäs visar Assur i form av obefolkade snöfyllda stadsbilder.
- Många av de gamla offentliga platserna har försvunnit, numera är folk upptagna av den egna tomten, det egna huset, säger Jens Assur och berättar vidare om Bollnäs eget Sahara. Ett danskt konsortium köpte den gamla gräsplanen med utomhusscen för att bygga köpcentrum. Snoddasstatyn fick flytta, scenen revs och konsortiet körde ut massor av grus. Sedan ångrade man sig. Inget köpcentrum, däremot en ny tom grusöken.

Om Bollnäs ägnas en egen bildserie presenteras städerna från hans världsresa i enstaka bilder. Assur tillbringade en vecka i varje stad. Hans förhoppning är att de detaljrika storformatsbilderna ska få oss att fundera över den rika världens livsstil och konsumtion.
- Vissa städer växer till monster. En dag i Sao Paulo tillbringade jag åtta timmar i bil för att uträtta två ärenden. Jag fick tanka två gånger. När man bygger nya köpcenter där bygger man skolor i dem också eftersom det är så svårt att förflytta sig. Bilen, från början en väg till frihet, har blivit ett fängelse.

Erika Josefsson/TT Spektra

Mer läsning

Annons