Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årskrönika: Kulturen i Hälsingland vilar tungt på eldsjälar

/
  • Pride, Söderhamn först och störst med sin sommarfestival, följs av andra, bland annat i Hudiksvall.
  • Helena Bratt är konstnären bakom den nya schablonmålade ladan vid östra infarten till Bollnäs, intill riksväg 50.
  • Helena Bratt står bakom den schablonmönstrade laduväggen intill riksväg 50 vid Bollnäs östra infart. Väggen är hennes andra målning och mönstret är hämtat från en tapet som finns i världsarvsgården Gästgivars i Vallsta.
  • Kulturhuset Glada Hudik - i stort behov av renovering.
  • Miah Persson, hovsångerska och internationellt känd sopran, uppträdde i hemstaden Hudiksvall under Musik mellan fjärdarna.
  • Brotorget i Bollnäs, en dyster följetong som under det nya året kanske åter får uppstå som torg.
  • Begåvade dirigenter och solister, som violinisten Joel Nyman, förgyller konserterna hos SHOF, Södra Hälsinglands Orkesterförening.
  • Historia som teater är återkommande i Hälsingland. I år var det premiär för 1721, om ryssarnas bränning av Hudiksvall.

Det bubblar och sjuder i Hälsinglands kulturliv. Eller? Ja, det beror lite på åt vilket håll man väljer att se. Visst händer det intressanta saker här, men det spretar ordentligt. Kulturevenemang dyker upp som solitärer, blossar upp och försvinner snabbt igen.

Annons

Väljer man att se på Kulturrådets, regionens eller kommunernas kultursatsningar så ser det mer oroväckande ut. Den långsiktiga finansieringen och engagemanget, antingen det handlar om Gävle symfoniorkester eller studieförbundens musikverksamhet, har blivit mer osäker. Lägg på föreningslivets utarmning, där kulturbärarna inom teater, musik och konst blir allt färre och får svårare att locka nya medlemmar.

LÄS MER: Regional kultur går på knäna

Kulturens infrastruktur är i gungning. Se bara på Hudiksvall, där Kulturhuset Glada Hudik visserligen fått en krögare under året, men där planerade renoveringar hela tiden skjuts framåt i tiden av en skakig politisk ledning. Det är inte utan att man skäms lite i publiken när världsartister kommer för att spela i slitna lokaler i behov av betydligt mer än en ommålning.

LÄS MER: Många idéer för Kulturhuset Glada Hudik

Och ändå. När jag blickar bakåt på 2015 så ser jag en massa roliga, spännande och utmanande kultursatsningar, som ger hopp inför framtiden. Inte minst nyskapande unga utövare som ser bortanför det fasta föreningslivet och hittar sina kreatörer och sin publik i sociala medier. Hit hör flera musikfestivaler och solidaritetsgalor under året. Även konstevenemang, som Tomma rum i Ljusne, väckte lite liv med olika verksamheter och utställningar under några sommarveckor. Dansen kommer också starkt och flera utbildade koreografer, med rötter i landskapet, har valt att flytta hem. Dessutom fylls det på av unga begåvningar, som Emelie Markgren, Delsbo, som fick flera pris under riksfinalen av Skapa dans nyligen.

Prideveckan, först och störst i Söderhamn men växande i Hudiksvall, tillför också energi och nytänkande i kultur- och nöjeslivet.

LÄS MER: Stolta söderhamnare i Pridetåget

Flyktingsituationen väcker mångas engagemang och här har kulturengagerade dragit i gång berättarkaféer, gemensamma sångkvällar och skapande aktiviteter som bidrar till integration – i alla fall för stunden.

Även med mer traditionella kulturögon så har det hänt en del tack vare alla dessa energiska eldsjälar. Utan dem skulle inte Hudiksvall under en hel vecka lyckas bjuda på kammarmusik av världsklass, med ett uruppförande som en extra bonus. Det hände under kammarmusikfestivalen Musik mellan fjärdarna i september.

Scensation i Ljusdal är en annan förening som älskar teater och fyller Träteatern och andra scener med föreställningar. Eller Kulturkossan i Järvsö, som har mängder av skapande aktiviteter för barn och utmanande utställningar och musikevenemang i sitt vardagsrum i Stenegård.

Bollnäs då? Där fortsätter Kulturkvarteret att skapa liv i centrum med olika kultur- och nöjesevenemang mest varje dag. Det må kosta, men satsningen ger resultat. Här är kommunen drivande, med anställd konstintendent i 20-årsjubilerande konsthallen och kulturhusproducent. Även fotogalleriet Lokomotiv hade många spännande aktiviteter för sig under året.

LÄS MER: Ett unikt möte mellan Hälsinglands artister

Ovanåker är kanske inte världsbäst i kultursatsningar, men jobbar på med sitt museum, sina bibliotek, utställningar och digitala biosändningar på Röda Kvarn i Edsbyn. Och så har de förstås Småstadsliv i Alfta.

LÄS OCH SE: "Det handlar om dialekten"

Nordanstig fortsätter att inta bottennoteringen när landets kommuner listas efter hur mycket pengar de satsar på kulturen. Ändå händer det mer än man kan tro i denna lilla kommun med många ideella krafter. Trolska skogen, Mellanfjärdsteatern, Midvinterglöd och körkonserter.

LÄS OCH SE: Ljusfest med vidunderliga väsen

För mig som kulturredaktör, med Hälsingland som bevakningsområde, har året också bjudit på nyheter. En gemensam kulturredaktion inom hela Mittmediakoncernen bildades med Gunilla Kindstrand som kulturchef. Vad detta kommer att innebära framöver är lite svårt att sia om, men utan den gemensamma ansträngningen hade nog inte den otroligt populära serien om dialekter, Mål i mun, blivit verklighet. Bokcirklar är en annan gemensam satsning vi vill jobba vidare med.

Gott Nytt År!

LÄS MER: Kulturåret 2014 i Hälsingland

LÄS MER: Vem betalar för kulturen?

LÄS OCH SE: Hela artikelserien Mål i mun

Mer läsning

Annons