Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

48. Utan det mest nobla

/
  • Några medlemmar i Svenska Akademien i konserthuset i Stockholm inför förra årets Nobelprisutdelning.

Snart dags för Nobelprisutdelningen, denna barocka ceremoni till vår tids genier av Guds nåde, härskare över tankar och sinnen. En årlig kungakröning, hovnigningar, ceremoniel, narrar och hovpoeter.

Annons

48. Ett år till Strindberg

Den mest servila delen av journalistkåren ikläds festdräkt, resonerar debilt i direktsändning om dekolletage, kavaljerer och sidenblåsor. Taxerar nulliteter medan de inhyrda ungdomarna fyller dansgolvet så att geronterna inte ska ge pinsamt intryck i valserna.

Strindberg fick inte nobelpriset, nej på hans tid var det uteslutet att en världsförfattare belönades, Tolstoj är nog främsta exemplet. Fienden Wirsén satt som en arg kungamops i trappan och när Selma Lagerlöf belönades 1909 förstod August vad klockan var slagen. Då blev han, som dock var en fåfäng karl, fri till sin sista stora uppgörelse, alla kulturstriders moder, Strindbergsfejden kallad. Hans omdöme om sällskapet innanför dörrarna står sig ganska bra, de verkligt stora diktarna ryms fortfarande inte i akademien, men de kanske inte heller eftersträvar den makten?

"Svenska Akademien, som instiftades av Gustaf III i slutet av förra seklet, är en löjlig institution, sammansatt av aderton goda vänner som själva rekrytera kretsen. Det är inte fråga om en sammanslutning av diktare utan snarare om en klubb av fint folk, exministrar utan namn, okända amatörer och efter den djupt kristna drottning Sophias uppstigande på tronen en mötesplats för biskopar och kyrkoherdar, valda på en höft. De finaste och självständigaste diktarna ha aldrig fått vara med i denna aristokratiska krets. Tyvärr är akademiens inflytande på litteraturen inte ofarligt, beroende på den makt som akademien fått av staten att utdela författarunderstöd och priser till tävlande förmågor." (I Bernadottes land)

Jan-Olov Nyström

Mer läsning

Annons